Referentie
Praktisch, concreet en persoonlijk!
Rianne van Daalen over de arbeidsmarkt, haar visie op verzuim, over preventie en over aandacht
Arbodienst 1voud Arbo is ontstaan vanuit de behoefte aan aandacht. Het is een arbodienst die praktisch, concreet en persoonlijk is en, zoals de naam al doet vermoeden gaat de arbodienst voor eenvoud. Volgens Rianne van Daalen, manager bij de arbodienst, is dit niet voor niets de naam van het bedrijf. We spreken met Rianne over de arbeidsmarkt, haar visie op verzuim, over preventie en over aandacht. ‘Want bij aandacht, daar begint preventie pas echt ’“Toon oprechte belangstelling voor elkaar, dat is waar het om draait”.
Verzuimpreventie begint bij oprechte interesse.
Ook vertelt Rianne over Visma Verzuim, want als trouwe klant sinds 2015, noemt ze Visma Verzuim de vitale levensader in hun hele proces. “Iedereen werkt op de meest cruciale momenten met Visma Verzuim. De afspraken van de bedrijfsartsen wordt in Visma Verzuim gepland en de artsen bouwen hierin een medisch dossier op. De casemanagers beheren hun volledige workload in Visma Verzuim en het is altijd goed bereikbaar”.
Van afstand naar dichtbij en verbinding
‘We zijn een “new kid on the block” met onze arbodienst’ vertelt Rianne. Vanuit haar vorige rol bij een uitzendbureau als manager sales support, werkte ze met een arbodienst die letterlijk op afstand stond. ‘Deze arbodienst zat in het westen van het land, terwijl wij in de Achterhoek zitten. We wilden meer aandacht, een arbodienst die affiniteit heeft met onze regio en die onze uitzendkrachten kent, we wilden meer contact. Toen is de bal gaan rollen en zijn we vijf jaar geleden onze eigen arbodienst gestart. Het grootste raakvlak met mijn achtergrond is de kern van een arbodienst: de mens.’
Na het eerste jaar kreeg 1voud steeds meer bedrijven uit de regio die ook een arbodienst dichtbij huis wilden. Ze richten zich voornamelijk op het MKB. “Maar eigenlijk hebben we van alles wat, van bedrijven uit de productie- en metaalsector tot de badkamerspecialist tot de bakker op de hoek”. En na al die jaren is eenvoud nog steeds hun kracht. “Voor bedrijven die zich aansluiten is het gewoon helder wat we doen. Voor beide partijen is de bedrijfsarts bekend, en er is dus één aanspreekpunt. Bedrijven kunnen met de casemanager om tafel en het spreekuur met de bedrijfsarts is bij ons op kantoor en hierdoor lekker dichtbij. Deze persoonlijke benadering is uniek in deze regio”.
Ook de bedrijfsartsen ervaren dit als prettig want ondanks dat veel arbodiensten moeite hebben om bedrijfsartsen binnen te halen, heeft 1voud dit niet. ‘De bedrijfsartsen staan open voor onze manier van samenwerken en het echt samen doen. Als zelfstandig bedrijfsarts maak je deel uit van ons team. We zijn collega’s en dit waarderen ze enorm.
Richt je op de 25% die wel aan het werk is
De persoonlijke en eenvoudige benadering van deze arbodienst en het werken vanuit verbinding, is belangrijk binnen de huidige arbeidsmarkt. Het geeft hen de mogelijkheid om het echte gesprek te voeren met hun klanten. Die gesprekken gaan over het managen van verzuim in de breedste zin, dus niet alleen over het begeleiden van verzuim maar ook over het voorkomen daarvan. “De markt is aan het veranderen. Er vindt een verschuiving plaats: van verzuimbegeleiding naar werknemers die gezond zijn”. Rianne vertelt dat verzuimbegeleiding goed gaat, onder andere door de goede samenwerking met Visma Verzuim. “Hier hebben we grip op, dit hebben we goed opgetuigd en dat kunnen we aan. Die 5% verzuim is vervelend en duur, maar dat kunnen we managen en omlaag krijgen.”
Het grootste raakvlak met mijn achtergrond is de kern van een arbodienst: de mens.
De vraag is natuurlijk ook hoe het gaat met die 95% die wel gewoon aan het werk is? Hoe gezond en fit zijn ze? Hebben ze zorgen? Levensloopstress? Doen ze aan mantelzorg? Zorgen ze voor zieke kinderen? Volgens Rianne is het belangrijk om je als organisatie ook (of juist) te focussen op het percentage dat werkt. “Hoe gaan we er met elkaar voor zorgen dat deze medewerkers ook aan het werk blijven?”.
1voud Arbo heeft dit ook als speerpunt van 2020 op de agenda staan, om een brug te bouwen naar de preventieve kant van hun vak. Dit blijkt in de achterhoek nog niet zo makkelijk. De sfeer is behouden, afwachtend en soms zelfs stug vanuit de houding ‘is dat mijn probleem als werkgever?’. Rianne geeft hier een duidelijke ‘ja’ als antwoord op. “Organisaties moeten in de basis beter op de hoogte zijn van wat er speelt bij hun medewerkers. Zowel op het werk als op het thuisfront. Er is nu nog onvoldoende verbinding hierin.”
De grondleggers binnen preventie
Rianne noemt tijdens ons gesprek een aantal grondleggers binnen preventie: aandacht, naar het individu kijken, met elkaar het gesprek aangaan en je kwetsbaar durven opstellen. Dit is nogal wat? ‘Ja, maar er zijn nu eenmaal geen vaste procedures die voor preventie zorgen. Wil je met z’n allen langer en gezond werken, dan moet je het echt samen doen en de aandacht meer op het individu leggen. Initiatieven zoals fruit en een sportschoolabonnement aanbieden zijn prima, maar hoe maak je de behoeften van medewerkers bespreekbaar? Hoe zorg je ervoor dat ze zich kwetsbaar kunnen en durven opstellen? Dat is waar preventie begint’.
Volgens haar hebben leidinggevenden hier een grote rol in, doordat dat zij intensief met medewerkers samenwerken en hen kennen. Oprechte belangstelling tonen begint bij de leidinggevenden. “Begeleid en train ze hierin, want ook voor hen is dit weer een nieuwe rol en manier van denken en werken.”
Visma Verzuim past goed bij onze werkwijze en visie
‘Wat wij niet willen als arbodienstverlener, is dat organisaties hun problemen over de spreekwoordelijke schutting gooien. We werken echt vanuit een partnership. Wij zitten op de bijrijdersstoel: we partneren, we denken mee, we adviseren. Maar de organisatie rijdt en bepaalt uiteindelijk zelf welke afslag ze neemt.’ Visma Verzuim ondersteunt hun visie. ‘Alle betrokkenen werken hierin samen en iedereen heeft hun eigen verantwoordelijkheid. Daarbij werkt het gewoon makkelijk en eenvoudig. Het is logisch opgebouwd en zelfs klanten kunnen hier zonder al te veel uitdaging mee uit de voeten.’
En wanneer klanten willen werken met hun eigen HRM-systeem, dan kan dat ook gewoon. ‘We werken namelijk sinds kort ook met koppelingen. Op verzoek van de klant worden de ziek- en betermeldingen worden in hun eigen HRM-systeem gedaan. Door een koppeling wordt dit HRM-systeem gekoppeld met Visma Verzuim, waardoor alle meldingen ook in Visma Verzuim komen. Hiermee bieden wij één loket voor onze klanten die graag met hun eigen HRM-systeem werken en blijven wij zelf volledig binnen Visma Verzuim werken’.
Ook geeft Rianne aan dat Visma Verzuim AVG-technisch gewoon top is ingericht. Dit is een heel groot pluspunt, want dit moet je gewoon goed hebben geregeld wanneer je werkt met enorm gevoelige gegevens. Door Visma Verzuim hoeven ze hier niet veel over na te denken en hebben ze er alle vertrouwen in.
“Mag ik hier ook nog een compliment geven aan Visma Verzuim?”
Op de vraag of we nog iets vergeten te vragen zijn aan Rianne, geeft ze aan van niet. Maar dat ze wel nog graag een compliment wil geven aan Visma Verzuim. “Met wie je ook te maken hebt, van de helpdesk tot de consultant tot de accountmanager, iedereen is altijd even vriendelijk en behulpzaam. We praten met elkaar in Jip en Janneke-taal op de meeste positieve manier. Visma Verzuim is gewoon laagdrempelig, het werkt en het spreekt me enorm aan”.
Wat een prachtig compliment om mee af te sluiten, dank je wel Rianne.