Blogs

07 / 09 / 21

Vakantie: waarom is dat nu zo belangrijk?

Nu de coronamaatregelen langzaam worden losgelaten wilden we, misschien zelfs meer dan ooit, allemaal graag vakantie vieren. Terwijl je als werkgever in deze heropstartfase iedereen waarschijnlijk juist heel hard nodig hebt. Toch is regelmatig vakantie opnemen van groot belang voor de gezondheid van je werknemers. Lees meer

07 / 09 / 21

Vakantie: waarom is dat nu zo belangrijk?

Nu de coronamaatregelen langzaam worden losgelaten wilden we, misschien zelfs meer dan ooit, allemaal graag vakantie vieren. Terwijl je als werkgever in deze heropstartfase iedereen waarschijnlijk juist heel hard nodig hebt. Toch is regelmatig vakantie opnemen van groot belang voor de gezondheid van je werknemers. Lees meer

Bericht lezen
30 / 08 / 21

Wat kost ziekteverzuim?

Als iemand zich ziekmeldt, krijg je als werkgever te maken met veel kosten. Maar met welke kosten moet de werkgever allemaal rekening houden? Je leest er alles over in dit blog

Bericht lezen
30 / 07 / 21

Hoe zien kantoren eruit na de coronacrisis?

Thuiswerken is voor veel werknemers het nieuwe normaal geworden. Wat betekent deze verandering voor de kantooromgeving? Welke opties zijn er? Tijd om alvast naar de toekomst te kijken.

Bericht lezen
12 / 07 / 21

Alle procedures bij ziekmelding op een rij in het verzuimprotocol

Onderdeel van het arbobeleid in een organisatie is het verzuimbeleid. Het verzuimprotocol is weer een onderdeel van het verzuimbeleid. In dit blog lees je wat je vastlegt in een verzuimprotocol en meer

Bericht lezen
23 / 06 / 21

Dit wil de SER: meer vast werk, minder uitzendwerk

De regels rond (uitzend)werk, loon, ziekte en verlof gaan op de schop. Tenminste, als het aan de SER - de Sociaal Economische Raad - ligt. Die gaf hierover juni 2021 advies aan het gevallen kabinet. Wat wil zij precies veranderen? En wat betekent dat voor jou? We zetten het hier alvast op een rij.

Bericht lezen
01 / 06 / 21

Verzuimmanagement: Dit is wat je er over moet weten

Verzuimmanagement is meer dan alleen het begeleiden van verzuim. In dit blog lees je wat je er van moet weten.

Bericht lezen
20 / 05 / 21

Verzuimbegeleiding: 8 veelgestelde vragen

Hoe zorg jij als organisatie voor een goede verzuimbegeleiding? De 8 veelgestelde vragen met antwoorden op dit gebied vind je hier op een rij

Bericht lezen
22 / 02 / 21

6 argumenten om verzuim goed te registreren

Verzuim goed managen is geen eenvoudige klus. Je bestaande HR-systeem biedt vaak niet voldoende ondersteuning hierbij. In dit blog vind je de 6 belangrijkste argumenten om te werken met goede verzuimsoftware.

Bericht lezen
08 / 02 / 21

Geef medewerkers letterlijk en figuurlijk een steuntje in de rug

Veel medewerkers ervaren een thuiswerkdag anders dan een kantoordag. Op kantoor haal je regelmatig een kop koffie of loop je even bij een collega langs terwijl je thuis langer achter je bureau zit. Veel zitten is ongezond en kan lagerugklachten veroorzaken. Op tijd ingrijpen is dus belangrijk!

Bericht lezen
03 / 02 / 21

Aan de slag met re-integratie na corona

Het ziekteverloop van medewerkers die corona hebben opgelopen kan flink verschillen: van milde tot ernstige klachten. In het laatste geval is er een re-integratietraject nodig om iemand weer naar de werkvloer te begeleiden. Er is nog vrij weinig bekend over het ziekteverloop bij COVID-19 en daarom is het verstandig om extra aandacht te besteden aan het re-integratietraject.

Bericht lezen
23 / 12 / 20

Effectief omgaan met langdurig ziekteverzuim

Tot 2018 schommelde het verzuimpercentage rond de 4%. Het steeg dat jaar naar 4,3% en in 2019 naar 4,4%. Eén van de boosdoeners is de toename van langdurig ziekteverzuim. Hoe zorg je ervoor dat een zieke werknemer niet te langzaam, maar ook niet te snel weer start met werken?

Bericht lezen
01 / 12 / 20

De zieke medewerker en zelfredzaamheid

Er is iets geks aan de hand in Nederland. Als je je ziek voelt en je wil een bezoek brengen aan de huisarts, pak je de telefoon en maak je een afspraak met de assistente, die je wel of niet inplant bij de arts, afhankelijk van je klachten. Hoe anders is dat in het bedrijfsleven.

Bericht lezen
05 / 10 / 20

Hoe maak je je organisatie coronaproof?

Een organisatie coronaproof inrichten is een precies werkje. Gelukkig is er van alles mogelijk om een veilige en gezonde werkplek te creëren. Denk aan plastic schermen, looprichtingen aangeven op de grond en fysiek contact voorkomen door bijvoorbeeld geld op de balie te leggen in plaats van in iemands hand te geven of natuurlijk met pin te betalen.

Bericht lezen
28 / 09 / 20

Verklein de kans op KANS bij thuiswerken

Veel werknemers werken meer thuis sinds de coronacrisis. Alhoewel de wet duidelijke voorschriften geeft over hoe een werkplek eruit moet zien, zijn veel thuiswerkplekken niet ideaal ingericht. Werknemers werken aan de keukentafel, zitten te hoog of juist te laag op een niet-verstelbare stoel of hebben het scherm op de verkeerde hoogte staan.

Bericht lezen
03 / 08 / 20

Verzuim voorkomen: wat is de rol van de manager?

Waar mensen werken, wordt verzuimd. Een griepje, buikklachten, een gebroken been; allemaal overmacht en het kan de beste overkomen. Maar werknemers kunnen ook ziek worden van hun werk en dan is er geen sprake van overmacht. Want ziek worden van werk is te voorkomen.

Bericht lezen
14 / 07 / 20

Enthousiaste werknemers verzuimen minder snel

Verzuim is er in allerlei soorten en maten: kortdurend verzuim, langdurend verzuim, frequent kortdurend verzuim, verzuim door problemen op het werk, zwart verzuim, verzuim door gezondheidsproblemen en verzuim door psychische problemen. Niet al het verzuim is te voorkomen, maar er valt nog veel te verbeteren.

Bericht lezen
30 / 06 / 20

Is griep de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim?

Het ziekteverzuim in Nederland is in 17 jaar niet zo hoog geweest als nu. In het eerste kwartaal van 2020 lag het ziekteverzuimpercentage op maar liefst 5,2%. Of het coronavirus van invloed is geweest, is niet op te maken uit deze cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bericht lezen
10 / 06 / 20

Heeft je stijl van leidinggeven invloed op verzuim?

Geen enkele werknemer is hetzelfde. Zo is de één misschien introvert, verlegen, gespecialiseerd, en de ander weer enthousiast, snel afgeleid, extravert, creatief en breed inzetbaar. Het is aan jou, als leidinggevende, om de werknemer echt te leren kennen.

Bericht lezen
02 / 06 / 20

Bore-out: je letterlijk ‘ziek’ vervelen

‘Druk!’ is een veelgehoord antwoord op de vraag hoe het gaat op het werk. Maar in deze Corona crisis is er misschien minder werk te verdelen. En dat werk wordt in de huidige situatie in veel gevallen ook nog eens uitgevoerd in een andere omgeving, zonder collega’s om je heen. Slaat de verveling toe?

Bericht lezen
18 / 05 / 20

Burn-out: ‘schuld’ van de werknemer of van de werkvloer?

Een werknemer met een burn-out bezoekt de bedrijfsarts. Die richt zich samen met de werknemer op het re-integratieproces. Uiteraard kijken ze ook hoe voor de toekomst voorkomen kan worden dat de werknemer opnieuw ziek wordt. Na een intensieve re-integratie volgt er een betermelding. Eind goed, al goed! Toch? 

Bericht lezen
08 / 05 / 20

Ook een werknemer moet zijn ei kwijt kunnen

Hoe vaak mopper je zelf over je baas? Over een systeem dat traag is of niet meewerkt? Of over je salaris, dat in jouw beleving net iets te laag is? Iedereen moppert wel eens op een slechte dag, maar hoe voorkom je als leidinggevende dat het omslaat in frustratie en een negatieve sfeer?

Bericht lezen
20 / 03 / 20

Thuiswerken onder het ‘Corona-regime’

Ook de medewerkers van Visma Verzuim werken thuis of in elk geval zoveel mogelijk. Hoe zij dit doen? Hieronder lees je een kleine evaluatie van de eerste thuiswerk-week.

Bericht lezen
20 / 02 / 20

Duurzaam inzetbaar zijn; wat levert het je op?

Iedereen heeft er de mond vol van: duurzame inzetbaarheid. Dat is goed voor de werknemer, want de pensioenleeftijd stijgt en dus moet hij langer doorwerken. Door een beleid te voeren op duurzame inzetbaarheid, kan de werknemer ook echt tot op hogere leeftijd doorwerken en bovendien – als dat nodig is – makkelijker van baan wisselen. En ook je bedrijf levert aandacht voor duurzame inzetbaarheid een hoop goeds op.  

Bericht lezen
16 / 01 / 20

Verzuimsoftware in eigen beheer of onder beheer?

Werkgevers vragen ons regelmatig of het verstandig is om verzuimsoftware in eigen beheer te nemen of om te kiezen voor de software van hun arbodienstverlener Dat is een begrijpelijke vraag, toch kunnen wij die vraag niet zonder meer beantwoorden. Wat we wel kunnen doen is de voor- en nadelen van beide opties voor je benoemen zodat je zelf een wel afgewogen keuzen kunt maken.

Bericht lezen
11 / 12 / 19

Bedrijfsarts doet veel meer dan alleen maar re-integratie

Dat een werknemer die lang ziek is naar de bedrijfsarts gaat, zal je ongetwijfeld niet vreemd in de oren klinken. Hij helpt werkgever en werknemer bij het opstellen van een re-integratieplan, zodat een zieke werknemer op een verantwoorde manier weer aan de slag kan. Maar wist je dat een bedrijfsarts veel meer doet dan dat? 

Bericht lezen
05 / 12 / 19

De preventiemedewerker: een deskundige werknemer op de werkvloer

Iedere werkgever moet er eentje hebben: een deskundige werknemer die bijstand verleent, oftewel een preventiemedewerker. Hoe dit precies in elkaar zit? Wij hebben het voor je uitgezocht

Bericht lezen
14 / 11 / 19

De voordelen van een goed werkend verzuimsysteem

Een goed werkend verzuimsysteem brengt veel voordelen met zich mee. Welke dit zijn? We hebben in dit blog alle voordelen nog een keer voor je op een rijtje gezet.

Bericht lezen
17 / 10 / 19

Millennials worstelen met de balans werk en privé

Veel jongeren bestormen nu de arbeidsmarkt, maar zij hebben meer moeite met de werk-privébalans. Zonder deze balans te houden, ervaren zij een grote werkdruk en is de kans op uitval groot. Hoe kun je helpen om die balans te vinden? 

Bericht lezen
10 / 09 / 19

4 verschillen tussen een PMO en een PAGO

Met een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) kun je de gezondheid van werknemers bevorderen en beroepsziektes voorkomen. Let wel, een PAGO is anders dan het preventief medisch onderzoek (PMO). Hier lees je de vier belangrijkste verschillen tussen een PAGO en een PMO.

Bericht lezen
15 / 08 / 19

Voorkomen van verzuim – er is nog veel winst te behalen

Ziekteverzuim kost de BV Nederland jaarlijks zo’n 11 miljard euro. 42% van het verzuim is werk-gerelateerd. Hoe kun je verzuim nu voorkomen? En hoe houd je je werknemers duurzaam inzetbaar?

Bericht lezen
16 / 07 / 19

Verzuimbeleid opstellen? Vergeet de OR niet!

De OR heeft specifieke rechten om zich te kunnen bemoeien met het verzuimbeleid. Die staan in de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Lees snel verder om alles te weten over die vijf rechten.

Bericht lezen
16 / 07 / 19

Maakt de leidinggevende het verschil?

Iedere werkgever staat op het gebied van verzuimpreventie en -begeleiding voor een belangrijke strategische keuze: kies ik voor het eigen-regie-model of het onder-regie-model? In dit blog worden de verschillen en de aandachtspunten toegelicht.

Bericht lezen
16 / 07 / 19

Kun je langdurig verzuim voorspellen?

Volgens onderzoeksorganisatie TNO is het percentage werknemers met burn-outklachten over een periode van 10 jaar gestegen van 11,3 procent in 2007 naar 16,1 procent in 2017. Reden genoeg dus om dit steeds groter wordende probleem onder de loep te nemen.

Bericht lezen
15 / 07 / 19

Adviezen van huisarts zijn niet bedoeld voor de werkvloer

Voelt een werknemer zich niet goed, dan gaat hij in veel gevallen eerst langs de huisarts om te bespreken wat er aan de hand is. De bedrijfsarts komt vaak pas enkele weken daarna om de hoek kijken. Dat brengt je als werkgever in een lastige situatie, want moet je dit advies overnemen?

Bericht lezen