Organiseer met Visma Verzuim zelf alles rondom re-integratie

Word eigenrisicodrager voor de WGA

De WGA is een onderdeel van de Wet WIA (wet inkomen naar arbeidsvermogen). Wil je voor je werknemers minder sociale premies betalen voor de WGA (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten)? Organiseer dan zelf alles op het gebied van verzuim voor zieke medewerkers. Je wordt als werkgever dan ERD: eigenrisicodrager voor de WGA.

 

Natuurlijk heeft dat wel gevolgen. Visma Verzuim helpt je grip te houden op deze gevolgen. Hoe? Met een de WIA-module in Visma Verzuim.

Visma Verzuim

Wat is een eigenrisicodrager WGA?

Wil je als werkgever het financiële risico dragen voor medewerkers die na 2 jaar ziekte meer dan 35% afgekeurd worden? Dan word je eigenrisicodrager voor de WGA.

 

Hoe dat vervolgens werkt? Je moet dan zelf de uitkering betalen en 10 jaar lang zorgen voor re-integratie. Hiervoor moet je dan wel weer de nodige kennis in huis hebben van verzuim en re-integratie. Of je koopt die kennis in via een arbodienst of zelfstandig bedrijfsarts.

Demo aanvragen
Visma Verzuim

Zo word je ERD WGA

Als je zelf eigenrisicodrager voor de WGA wilt worden, vraag je dit aan bij de belastingdienst. Er zijn slechts 2 momenten in het jaar waarop dit mag. Namelijk:

 

  • Vóór 1 januari
  • Vóór 1 juli

De belastingdienst wil wel dat je dan een verzekering afsluit bij een private verzekeringsmaatschappij. De reden? Om het financiële risico af te dekken. In plaats daarvan mag je ook een borgstellingsverklaring regelen.

Demo aanvragen
Visma Verzuim

Bewaak het verzuim

Ga je de re-integratie zelf doen? Natuurlijk wil je het als WGA eigenrisicodrager dan ook goed doen. Voor je mensen én voor de wet. Met Visma Verzuim lukt je dat beter.

 

Met onze WIA-module hou je zicht op de dossiers. En je geeft hier naar eigen inzicht vorm mee aan de re-integratietrajecten. Hiervoor richt je het WGA-protocol zelf in. Zet hierin dus precies hoe jij het wilt aanpakken; je bent helemaal vrij in hoe je dat doet. Breid bijvoorbeeld het takenpakket uit zoals je wilt. En spits dit helemaal toe op de afspraken die je binnen je eigen bedrijf hebt.

Demo aanvragen
Visma Verzuim

Zo werkt de WIA-module

Met de WIA-module uit Visma Verzuim registreer je het volgende:

 

  • de beschikkingen
  • eventuele bezwaren
  • herzieningen
  • wijzigingen op de eerste beschikking

Zo heb je altijd een actueel overzicht van de WGA-dossiers en de status ervan. En zo wordt je rol van eigenrisicodrager als werkgever voor de WIA een stuk eenvoudiger.

 

Ook handig: de historie van alle gegevens die je invulde, blijven bewaard. Je ziet dus altijd eenvoudig terug wat er in het verleden gebeurde. Stel verder je eigen WIA-overzicht samen via de beschikbare velden.

Demo aanvragen

Grip op instroom

Wil je dus aan de slag met beperken van de instroom in de WGA? Hiervoor heb je in ieder geval een goed overzicht nodig van alle ziekmeldingen die misschien een WIA-aanvraag worden. Dankzij rapportages breng je deze dossiers in de applicatie vroeg in beeld. Je stuurt vervolgens op deze cijfers en neemt maatregelen die helpen om het verzuim omlaag te brengen.

Met de WIA-module in Visma Verzuim heb je als eigenrisicodrager een compleet beeld van:

 

  1. alle WGA-dossiers
  2. de status van de dossiers
  3. de schade die WGA je bedrijf toebrengt

De module brengt een gericht verzuimbeleid dus binnen handbereik. En zo wordt je rol als eigenrisicodrager voor de WGA een stuk eenvoudiger.

Meer informatie over Visma Verzuim