Referentie
BEDRIJFSPROCES IS OM VISMA VERZUIM HEEN GEBOUWD
Wat begon met een glazen plaat op twee schragen, een laptop en een geleende auto, is zes jaar later een succesvol bedrijf dat diensten verleent op het snijvlak van arbo en hrm. Discare heeft een leuke klantenkring, de bedrijfsarts heeft een eigen kantoor en de werknemers voelen zich onderdeel van een grote familie. “Mijn klanten doen waar zij goed in zijn, bijvoorbeeld dakdekken, een restaurant runnen of boekhouden. Ik zorg voor de administratie op het gebied van personeel en ontzorg mijn klanten”, aldus eigenaar Victor van der Valk. Hij heeft zijn hele bedrijfsproces om Visma Verzuim heen gebouwd.
“Ik vind de combinatie van arbodienstverlening en HRM zo verschrikkelijk logisch. Het heeft allemaal met personeel te maken.”
Na ruim 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de uitzendbranche kreeg Van der Valk de vraag om een shared service center op te zetten op het gebied van personeelszaken. De bedrijfjes waren elk te klein voor een eigen HR-medewerker en daarom wilden ze de krachten bundelen. “Al snel merkte ik dat er problemen waren met de arbodienstverlening. ‘We zijn een nummer, we worden niet gehoord,’ werd er gezegd.” Daarom stelde Van der Valk voor om HRM en arbodienstverlening te gaan combineren. De kwaliteit van de dienstverlening stond daarbij voor hem centraal. Het bedrijf waarvoor hij het shared service center had opgezet, werd overgenomen. Daarna was Van der Valk zoekende. “Ik heb op 24 oktober 2015 een hele nacht aan de keukentafel gezeten met een blocnote en een fles whisky.” Toen hij op een rijtje zette wat hij écht leuk vond, kwam hij uit op goede dienstverlening leveren, werken in een klein team en het combineren van HRM en arbodienstverlening. En zo zag Discare het levenslicht.
Ontzorgen is het sleutelwoord bij Discare
Discare staat voor ontzorgen. Het bedrijf is een sparringspartner en helpdesk voor werkgevers in met name het mkb. Zo schakelt een bedrijf dat is gespecialiseerd in vastgoedonderhoud Discare met name in als arbodienst en heeft een strandtent met weinig ziekteverzuim vooral vragen over de regels rondom het werken met seizoenskrachten. “Wat voor contract geef ik iemand die in de winterperiode niet werkt en in de zomer wel, zijn er alternatieven en waar moet ik op letten?”, verduidelijkt Van der Valk. Hij legt de klant in zo’n situatie uit wat de regels zijn en adviseert over de beste contractvorm.
Werknemer bleef door coaching inzetbaar
Ook uitgebreider advies is mogelijk. Zo hielp Discare onlangs een technisch installatiebedrijf. Een oudere werknemer kon oliestookinstallaties repareren. Daar zijn er niet zo veel meer van het en het werk is specialistisch, maar de werknemer kreeg fysieke klachten. Discare schakelde een coach in die de werknemer leerde om jongeren te coachen. “In zulke gevallen moet onze coach eerst wat weerstand wegnemen. Hij krijgt vaak opmerkingen als ‘Tegen de tijd dat ik ’t die jonge gastjes heb uitgelegd, heb ik het zelf al drie keer gedaan”, zegt Van der Valk vrolijk.
Maar de situatie pakte goed uit. Omdat de oudere werknemer technisch gezien niet meer geschikt was voor zijn eigen werk, is hij gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard. Hij kreeg voor een deel een WIA-uitkering en voor een deel salaris. Doordat de loonkosten afnamen, kon de werkgever een extra werknemer aannemen. De coach werd ingezet met behulp van een subsidie. “We hebben de kosten voor de werkgever beperkt en hem écht ontzorgd. Hij was heel blij met de hulp.”
De mogelijkheden van Visma Verzuim benutten
Van der Valk kende Visma Verzuim al, omdat hij het bij zijn laatste werkgever volledig heeft ingericht. “Ik dacht: ik ken de mogelijkheden van Visma Verzuim en die ga ik benutten. Facturatie, monitoren van zieke werknemers, meten van het ziekteverzuim en het rapporteren: vanaf dag één heb ik alle kernprocessen om Visma Verzuim heen gebouwd.” Dat is heel handig, maar als er een kleine wijziging plaatsvindt in Visma Verzuim, kan dat voor ons soms grote gevolgen hebben. Daarin kan soms zomaar iets misgaan in de communicatie. “Gelukkig verloopt de samenwerking met Visma Verzuim prima en komt het uiteindelijk altijd op z’n pootjes terecht.”
Dossiers zijn overzichtelijk ingedeeld
De dossiers in Visma Verzuim zijn overzichtelijk ingedeeld en in één oogopslag is duidelijk waar in het proces het ziekteverzuim zich bevindt. “Onze verzuim- en re-integratiespecialisten openen Visma Verzuim ’s ochtends en zien openstaande taken in diverse dossiers staan. Zo is duidelijk te zien wat ze die dag moeten doen.” Van der Valk werkt graag met Visma Verzuim. Op de vraag of hij nog wensen heeft, geeft hij aan dat ze heel graag zouden zien dat een gebruiker meerdere dossiers op hetzelfde moment kan openen. Dat zou volgens Van der Valk een mooie verbetering zijn.
Het systeem werkt zowel preventief als reactief en dat is heel handig. Het is makkelijk te zien welke taken moeten worden opgepakt en wat er aan komt. Bovendien is het makkelijk om potentiële problemen te signaleren. Als er een ziekmelding in het systeem wordt gezet, is makkelijk te zien hoe vaak deze werknemer zich al heeft ziek gemeld. Is dat vaak, dan trekt de verzuim- en re-integratieconsulent even aan de bel en doet een voorstel voor een verzuimgesprek. “We denken graag mee en delen informatie over preventie. Als er verzuim is, zijn we er.” Kortom, bij Discare werken ze graag met de software en de mensen van Visma Verzuim.