Blog overzicht

Duurzaam inzetbaar zijn; wat levert het je op?


Dene Mastwijk


Iedereen heeft er de mond vol van: duurzame inzetbaarheid. Dat is goed voor de werknemer, want de pensioenleeftijd stijgt en dus moet hij langer doorwerken. Door een beleid te voeren op duurzame inzetbaarheid, kan de werknemer ook echt tot op hogere leeftijd doorwerken en bovendien – als dat nodig is – makkelijker van baan wisselen. En ook je bedrijf levert aandacht voor duurzame inzetbaarheid een hoop goeds op.

 

Inventariseer de wensen van bedrijf én werknemer

Een beleid op duurzame inzetbaarheid voer je niet van de één op de andere dag in. Het is niet een kwestie van een A4-tje voltypen en dat rondsturen aan alle werknemers. Om van dit beleid een succes te maken, is het belangrijk dat je samenwerkt met de werknemers. Leg een beleid niet op aan de werknemers, maar start met een goede inventarisatie. Wat zijn de wensen van je werknemers, wat zijn de wensen van je bedrijf en hoe zet je die om in een goed beleid waarin werknemer én bedrijf centraal staan?

 

Belasting versus belastbaarheid

Het draait bij duurzame inzetbaarheid eigenlijk altijd om twee vragen:

 

  • Hoe hoog is de belasting voor de werknemer nu?
  • Wat is zijn belastbaarheid?

 

Dat zijn lastige vragen waar je niet zomaar een percentage op kunt plakken. De ene werknemer met vijf lastige klussen op zijn bord gaat fluitend naar werk, terwijl de ander met drie lastige klussen in het vooruitzicht ’s nachts wakker ligt van de stress. Door je in je beleid te richten op gebieden als scholing, arbeidsvoorwaarden en gezondheid, geef je de werknemer en zijn leidinggevende regelmogelijkheden.

 

Juiste kennis in huis

Van scholing profiteert iedereen. Je bedrijf werkt met werknemers die op de hoogte zijn van de laatste ins en outs op hun vakgebied en die genoeg kennis hebben om het werk naar een hoger niveau te tillen.  Door scholing te volgen, heeft de werknemer de juiste kennis in huis om zijn taken goed uit te voeren. Dat maakt het werk wel zo plezierig! En misschien kan hij wel nieuwe klussen oppakken. Zo kan hij zich blijven ontwikkelen, zodat hij niet verveeld raakt op werk.

 

Betere werk-privébalans

Belastbaarheid hangt niet alleen af van de kennis en de persoonlijkheid van de werknemer, maar ook van zijn privésituatie. Loopt alles op rolletjes, dan is het niet erg als je even iets meer van hem vraagt op het werk. Maar als een werknemer bijvoorbeeld moet zorgen voor een ziek kind, in een scheiding ligt of in de schulden zit, is het een heel ander verhaal. Met flexibele arbeidsvoorwaarden, zoals de mogelijkheid om de werktijden aan te passen of thuis te werken, kan een werknemer samen met zijn leidinggevende zoeken naar een betere werk-privébalans.

 

Direct voordeel

Inzetten op gezondheid levert een direct voordeel op: een gezonde werknemer is minder vaak ziek. Dat is fijn voor de werknemer én de leidinggevende. Die laatste hoeft namelijk niet te regelen dat een collega het werk van de zieke werknemer overneemt én het leidt niet tot een hogere werkdruk bij de collega die een taak overneemt. Gezondheid zet je centraal door bijvoorbeeld geen ongezond eten en drinken meer aan te bieden in de bedrijfskantine, werknemers een sportschoolabonnement te geven of hen een cursus stoppen met roken aan te bieden.

 

Voordelen duurzame inzetbaarheid

Inzetten op duurzame inzetbaarheid kan je bedrijf veel goeds opleveren. Denk aan de volgende voordelen:

 

  • Je werknemers zijn tevreden en blijven binnenboord. Kennis blijft zo behouden en je hoeft niet om de haverklap nieuwe mensen in te werken.
  • De verzuimcijfers blijven laag en dat scheelt kosten voor vervangende werknemers én verzuimbegeleiding.
  • Je haalt meer rendement uit de gewerkte uren, omdat werknemers gemotiveerder en meer betrokken zijn.
  • Een goed imago, waardoor je – als je toch nieuwe mensen nodig hebt – de beste werknemers binnenhaalt.

 

Draagvlak creëren

Ga dus in gesprek met je werknemers en creëer draagvlak voor een beleid dat hen helpt om hun werk gezond en met plezier te kunnen doen. Zo blijven je werknemers tevreden. Tevreden werknemers zijn productiever en verzuimen minder. Ze zijn betrokken en helpen je bedrijf vooruit met hun ideeën en inzichten.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruikersvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.


Andere blogs
02 / 01 / 24
Voldoende rust na inspanning voorkomt verzuim

Het komt voor: een conflict op het werk. Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder leidinggevenden is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Dit kan een goed idee zijn.

Bericht lezen
17 / 11 / 23
Conflictverlof: afkoelen om langdurig verzuim te voorkomen

Het komt voor: een conflict op het werk. Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder leidinggevenden is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Dit kan een goed idee zijn.

Bericht lezen
30 / 10 / 23
Aandachtspunten bij het inschakelen van een casemanager bij verzuim

In sommige gevallen is voor de verzuimbegeleiding van een zieke werknemer de inzet van een casemanager nodig. Deze is belast met de meer administratieve en procesmatige kant van het (langdurig) verzuim en de re-integratie. Afhankelijk van het soort contract kan een arbodienst een casemanager voor je organisatie regelen. In dit blog lees je wat je mag verwachten van een casemanager?

Bericht lezen
Meer over duurzame inzetbaarheid?

Wat kun je als organisatie doen aan duurzame inzetbaarheid? Je leest er alles over in het whitepaper ‘Duurzame inzetbaarheid’. Download het hier