Blog overzicht

Duurzaam inzetbaar zijn; wat levert het je op?


Dene Mastwijk


Iedereen heeft er de mond vol van: duurzame inzetbaarheid. Dat is goed voor de werknemer, want de pensioenleeftijd stijgt en dus moet hij langer doorwerken. Door een beleid te voeren op duurzame inzetbaarheid, kan de werknemer ook echt tot op hogere leeftijd doorwerken en bovendien – als dat nodig is – makkelijker van baan wisselen. En ook je bedrijf levert aandacht voor duurzame inzetbaarheid een hoop goeds op.

 

Inventariseer de wensen van bedrijf én werknemer

Een beleid op duurzame inzetbaarheid voer je niet van de één op de andere dag in. Het is niet een kwestie van een A4-tje voltypen en dat rondsturen aan alle werknemers. Om van dit beleid een succes te maken, is het belangrijk dat je samenwerkt met de werknemers. Leg een beleid niet op aan de werknemers, maar start met een goede inventarisatie. Wat zijn de wensen van je werknemers, wat zijn de wensen van je bedrijf en hoe zet je die om in een goed beleid waarin werknemer én bedrijf centraal staan?

 

Belasting versus belastbaarheid

Het draait bij duurzame inzetbaarheid eigenlijk altijd om twee vragen:

 

  • Hoe hoog is de belasting voor de werknemer nu?
  • Wat is zijn belastbaarheid?

 

Dat zijn lastige vragen waar je niet zomaar een percentage op kunt plakken. De ene werknemer met vijf lastige klussen op zijn bord gaat fluitend naar werk, terwijl de ander met drie lastige klussen in het vooruitzicht ’s nachts wakker ligt van de stress. Door je in je beleid te richten op gebieden als scholing, arbeidsvoorwaarden en gezondheid, geef je de werknemer en zijn leidinggevende regelmogelijkheden.

 

Juiste kennis in huis

Van scholing profiteert iedereen. Je bedrijf werkt met werknemers die op de hoogte zijn van de laatste ins en outs op hun vakgebied en die genoeg kennis hebben om het werk naar een hoger niveau te tillen.  Door scholing te volgen, heeft de werknemer de juiste kennis in huis om zijn taken goed uit te voeren. Dat maakt het werk wel zo plezierig! En misschien kan hij wel nieuwe klussen oppakken. Zo kan hij zich blijven ontwikkelen, zodat hij niet verveeld raakt op werk.

 

Betere werk-privébalans

Belastbaarheid hangt niet alleen af van de kennis en de persoonlijkheid van de werknemer, maar ook van zijn privésituatie. Loopt alles op rolletjes, dan is het niet erg als je even iets meer van hem vraagt op het werk. Maar als een werknemer bijvoorbeeld moet zorgen voor een ziek kind, in een scheiding ligt of in de schulden zit, is het een heel ander verhaal. Met flexibele arbeidsvoorwaarden, zoals de mogelijkheid om de werktijden aan te passen of thuis te werken, kan een werknemer samen met zijn leidinggevende zoeken naar een betere werk-privébalans.

 

Direct voordeel

Inzetten op gezondheid levert een direct voordeel op: een gezonde werknemer is minder vaak ziek. Dat is fijn voor de werknemer én de leidinggevende. Die laatste hoeft namelijk niet te regelen dat een collega het werk van de zieke werknemer overneemt én het leidt niet tot een hogere werkdruk bij de collega die een taak overneemt. Gezondheid zet je centraal door bijvoorbeeld geen ongezond eten en drinken meer aan te bieden in de bedrijfskantine, werknemers een sportschoolabonnement te geven of hen een cursus stoppen met roken aan te bieden.

 

Voordelen duurzame inzetbaarheid

Inzetten op duurzame inzetbaarheid kan je bedrijf veel goeds opleveren. Denk aan de volgende voordelen:

 

  • Je werknemers zijn tevreden en blijven binnenboord. Kennis blijft zo behouden en je hoeft niet om de haverklap nieuwe mensen in te werken.
  • De verzuimcijfers blijven laag en dat scheelt kosten voor vervangende werknemers én verzuimbegeleiding.
  • Je haalt meer rendement uit de gewerkte uren, omdat werknemers gemotiveerder en meer betrokken zijn.
  • Een goed imago, waardoor je – als je toch nieuwe mensen nodig hebt – de beste werknemers binnenhaalt.

 

Draagvlak creëren

Ga dus in gesprek met je werknemers en creëer draagvlak voor een beleid dat hen helpt om hun werk gezond en met plezier te kunnen doen. Zo blijven je werknemers tevreden. Tevreden werknemers zijn productiever en verzuimen minder. Ze zijn betrokken en helpen je bedrijf vooruit met hun ideeën en inzichten.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruikersvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.



Andere blogs
06 / 03 / 23
Beleid opstellen voor hybride werken

Sinds de coronapandemie zijn steeds meer werkgevers gaan nadenken over beleid voor hybride werken. Veel werknemers willen graag deels thuis blijven werken en ook werkgevers hebben gezien dat thuiswerken prima kan werken. Volledig thuiswerken zit er vaak niet in, maar voor hoeveel dagen gaan werknemers dan terug naar kantoor? En hoe ga je dit organiseren? Het is verstandig om hiervoor beleid op te stellen.

Bericht lezen
23 / 02 / 23
Verzuim verlagen? Verhoog de medewerkersbetrokkenheid

Betrokken medewerkers zijn goud waard voor elke organisatie. Ze melden zich (bijna) nooit ziek, werken proactief en zijn van grote toegevoegde waarde voor het bedrijf. Kortom: betrokken medewerkers bepalen in grote mate het succes van een organisatie. Maar hoe zorg je er dan voor dat je collega’s betrokken zijn en blijven?

Bericht lezen
10 / 02 / 23
Neem afspraken over privétijd tijdens verzuim op in verzuimprotocol

Een werknemer die ziek is, hoeft tijdens zijn ziekmelding niet alleen maar thuis te blijven en op bed te liggen. Maar dat betekent niet dat ze alles maar kunnen doen en laten wat ze willen. Als werkgever bespreek je de bewegingsruimte van een ziekgemelde werknemer. In hoeverre mag je grenzen stellen aan de bewegingsruimte van een zieke werknemer?

Bericht lezen
Meer over duurzame inzetbaarheid?

Wat kun je als organisatie doen aan duurzame inzetbaarheid? Je leest er alles over in het whitepaper ‘Duurzame inzetbaarheid’. Download het hier