Blog overzicht

Geef medewerkers letterlijk en figuurlijk een steuntje in de rug


Dene Mastwijk


Veel medewerkers ervaren een thuiswerkdag anders dan een kantoordag. Op kantoor haal je regelmatig een kop koffie of loop je even bij een collega langs terwijl je thuis langer achter je bureau zit. Veel zitten is ongezond en kan lagerugklachten veroorzaken. Op tijd ingrijpen is dus belangrijk!

 

Lagerugklachten zijn er in twee soorten: specifiek en aspecifiek. Specifieke rugklachten hebben een duidelijke oorzaak, zoals het tillen en dragen van zware voorwerpen, vaak buigen en draaien of langdurig stilstaan of stilzitten in een ongezonde houding. Bij aspecifieke rugklachten is niet duidelijk wat de klachten heeft veroorzaakt. Helaas valt 95% onder aspecifieke rugklachten. Mogelijke oorzaken zijn werkstress, ruzie met een collega of ontevredenheid over de werkzaamheden. Rugklachten genezen meestal binnen zes tot acht weken, maar vaak keren de klachten terug en soms worden ze zelfs chronisch.

 

Eerst de werkplek onder de loep nemen

Rugklachten 100% voorkomen is niet mogelijk en zeker niet als een medewerker veel vanuit huis werkt. Hoe goed je ook inzet op voorlichting, het is geen garantie dat de medewerker zijn thuiswerkplek goed inricht. De fysieke belasting kan te zwaar zijn of een medewerker neemt bijvoorbeeld een verkeerde houding aan achter zijn bureau.

 

Of je nu wilt inzetten op preventie of dat je medewerker al rugklachten heeft: neem altijd eerst de werkplek onder de loep. Is deze ergonomisch ingericht en kun je vanuit je bedrijf iets doen om rugklachten (of de kans op herhaling) terug te dringen? Bijvoorbeeld door een bureaustoel aan te bieden of een bureau dat in hoogte verstelbaar is. Op die manier verklein je de kans op (terugkerende) rugklachten.

 

Als een werknemer ziek wordt van rugpijn

De rugpijn kan zo erg worden dat een medewerker niet meer kan werken en zich ziek meldt. Hij zal dan een arts of fysiotherapeut moeten bezoeken. Er is geen kant-en-klaar behandelplan voor lagerugklachten, elke persoon kan weer baat hebben bij een andere aanpak. Denk aan ontspanningstherapie, spierversterkende oefeningen of het verminderen van stress.

 

Een bedrijfsarts kan helpen

Bij aspecifieke klachten is het lastig om na te gaan of het werk invloed heeft gehad op het verzuim. Een hulpmiddel van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten kan je verder helpen. Op beroepsziekten.nl vind je in het document ‘Aspecifieke lage rugklachten’ (pdf) een tool waarmee je aan de hand van bepaalde criteria kunt bepalen in hoeverre de rugklachten van de werknemer samenhangen met het werk dat hij doet.

 

De bedrijfsarts is een belangrijke samenwerkingspartner als er sprake is van lagerugklachten. Komt hij tot de conclusie dat een deel van de problemen te maken heeft met het gedrag en de houding van de werknemer op zijn werkplek, dan moet je maatregelen nemen. De bedrijfsarts kan – eventueel samen met een fysiotherapeut – een training opstellen waarin de werknemer kan oefenen met beweging, houding en werktechnieken. Idealiter doet hij dat op zijn eigen werkplek. Is het om wat voor redenen dan ook geen optie om oefeningen te doen op de eigen werkplek, dan kun je denken aan trainingen in een trainingscentrum die zijn gericht op beweging en gedrag.

 

Aanzetten tot een gedragsverandering bij de medewerker

Ondanks dat er bij aspecifieke klachten geen oorzaak bekend is, is het belangrijk om – naast het starten van een behandeling – in te zetten op een gedragsverandering bij de medewerker. Daarbij zijn een aantal voorwaarden belangrijk.

  • De medewerker mag maximaal twee dagen bedrust houden, maar liever helemaal niet.
  • Hij moet meteen weer beginnen met werken en zo snel mogelijk op het oude niveau functioneren.
  • Wees begripvol zonder mee te gaan in zijn ziektegevoel.
  • Besteed aandacht aan de mogelijke externe zaken die meer rugpijn kunnen veroorzaken.

Download Whitepaper

In het geval een medewerker toch ziek wordt, wil je natuurlijk bijdragen aan een goede re-integratie. Ben je benieuwd hoe je dat doet? Download de whitepaper ‘Overzicht houden tijdens ziekte en re-integratie’

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.


Andere blogs
26 / 05 / 23
Regels rondom de loondoorbetaling bij een zieke uitzendkracht

Als een werknemer twee jaar ziek is, mag je als werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. Bij tijdelijk personeel, zoals uitzendkrachten gelden er andere regels. De cao van de uitzendbranche regelde dat een uitzendovereenkomst met uitzendbeding eindigt bij ziekte van de uitzendkracht. Een paar jaar geleden ontstond hierover discussie, doordat het gerechtshof deze regel in twijfel trok: is dit wel rechtvaardig en geldt het uitzendbeding wel bij ziekte?

Bericht lezen
26 / 05 / 23
Fit blijven op de werkplek helpt om verzuim te voorkomen

Gedurende een werkdag kan het lastig zijn om voldoende te bewegen. Langdurig achter een beeldscherm zitten en in een verkeerde houding werken, kunnen fysieke problemen bij werknemers veroorzaken. Lichamelijke beweging houdt een werknemer gezond en voorkomt verzuim. Hoe zorg je ervoor dat werknemers fit blijven?

Bericht lezen
26 / 05 / 23
De zin van voldoende vakantie nemen

In de Arbeidstijdenwet staan regels voor het nemen van pauze en vakantie om werknemers de gelegenheid te geven van hun werk te herstellen. Rust nemen is niet alleen noodzakelijk voor het herstel na zware fysieke arbeid, maar ook na het leveren van cognitieve inspanning. Je kan het dus zien als een vorm van verzuimpreventie.

Bericht lezen
Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn. Meer informatie over onze verzuimapplicatie.