De regels rond (uitzend)werk, loon, ziekte en verlof gaan op de schop. Tenminste, als het aan de SER – de Sociaal Economische Raad – ligt. Die gaf hierover juni 2021 advies aan het gevallen kabinet. Wat wil zij precies veranderen? En wat betekent dat voor jou? We zetten het hier alvast op een rij.
Advies op 3 gebieden
Het advies (nog géén regel!) gaat over 3 gebieden voor 2021 tot en met 2025:
- Werk, loon en kansen
- Welvaart, publieke sector en toekomstig verdienmodel
- Geldzaken
Meer vast werk
De SER vindt dat doorlopend werk een doorlopend arbeidscontract verdient. Voor onbepaalde tijd dus. Nu zie je nog veel flexibele werknemers via allerlei constructies, maar zij mogen straks geen andere arbeidsvoorwaarden meer hebben dan mensen die bij jou op de loonlijst staan.
Loon en voorwaarden bij uitzendkracht
Uitzendkrachten moet je als werkgever betalen naar je eigen voorwaarden en cao. Ze krijgen dus minstens dezelfde rechten als je vaste medewerkers. O ja, en worden ze ziek? Dan moet het uitzendbureau het loon gewoon doorbetalen, als het aan de SER ligt. Nu komen deze werknemers nog gelijk bij het UWV terecht waarbij ze onder de re-integratieplicht van het UWV vallen.
Korter uitzendwerk & weg met oproep en nul uren
Uitzendkrachten wil de SER sowieso nog slechts maximaal 52 weken achter elkaar laten inhuren (nu nog 78 weken). Dit geldt als ze voor het eerst voor je werken; fase A. Krijg je diezelfde persoon binnen 6 maanden weer via het uitzendbureau? In deze fase B stelt de SER voor dat je nog maximaal 6 contracten in 2 jaar tijd met deze uitzendkracht hebt.
Alle contracten voor oproep en nul uren moeten bovendien verdwijnen. Hiervoor in de plaats ziet de SER een basiscontract.
Werktijd verkorten bij vaste dienst
Heb je medewerkers in vaste dienst? En gaat het slechter met de business? Dan mag je de werktijd een tijdje verkorten met maximaal 20%. Drie kwart van die 20% loonkosten past de overheid dan bij. Hiervoor wordt gekeken naar de WW-regeling.
Vrij als je zwanger bent of kind krijgt
De SER heeft ook het plan om één nieuwe verlofregeling te maken. Eentje die een stuk eenvoudiger wordt en waar alle bestaande regelingen onder vallen. Van zwangerschap tot ouderschap. Hoe dit eruit moet zien? Dat plan is nog in ontwikkeling.
Ziekte van medewerkers verzekeren
Loon doorbetalen volgens de Wet verbetering poortwachter, dat moet je als werkgever 2 jaar blijven doen. Onder bepaalde voorwaarden kun je als werkgever wel een verzekering afsluiten voor re-integratie en loondoorbetaling.
Aan het werk helpen na <35% afkeur (WIA)
Tot nu toe kregen alleen medewerkers die 35-80% afgekeurd zijn, geld van de WIA. Als het aan de SER ligt, wordt dat al vanaf 15% afkeur. Net als voor die eerste groep ben je dan als werkgever verplicht te zorgen voor re-integratie (eigenrisicodrager). Dat kost meer geld. Waar je dat vandaan moet halen? Ook hiervoor adviseert de SER een oplossing: nog maar 5 in plaats van 10 jaar geld betalen voor de werkhervattingskas.
Zelfstandigen verplicht verzekeren tegen uitval
Het laatste SER-advies gaat over zelfstandig professionals (zzp’ers). Doel: voorkomen dat ze met een omweg eigenlijk medewerker zijn, met de risico’s van een zelfstandig ondernemer. Deze ondernemers zouden zich moeten kunnen verzekeren tegen uitval door ziekte. Dit zou zelfs verplicht worden.
Hoe nu verder?
Schrik je van sommige plannen? Wacht dan nog rustig even af, want het nieuwe kabinet gaat hierover nog beslissen. En dus ook over de uitwerking van de plannen. Er zal dus nog wel wat water door de Rijn stromen voor je echt te maken hebt met nieuwe wetten en regels op dit gebied.
Over Visma Verzuim
Wij willen werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.