Blog overzicht

Verzuim voorkomen: wat is de rol van de manager?


Dene Mastwijk


Waar mensen werken, wordt verzuimd. Een griepje, buikklachten, een gebroken been; allemaal overmacht en het kan de beste overkomen. Maar werknemers kunnen ook ziek worden van hun werk en dan is er geen sprake van overmacht. Want ziek worden van werk is te voorkomen. Leidinggevenden kunnen hier een grote rol in spelen. Naast aansturen en motiveren, hebben zij ook de belangrijke taak om te zorgen dat werknemers goed in hun vel zitten en om op te merken als dat niet zo is. Daarmee is een hoop verzuimellende te besparen. Lees hieronder wat de do’s and dont’s zijn voor managers bij het voorkomen en terugdringen van verzuim.

 

De belangrijkste ‘ziekmakers’ op het werk zijn werkdruk en werkstress. En in tegenstelling tot een onschuldig griepje, zorgen deze ziekmakers ook nog voor uitval voor langere tijd. Werknemers die bijvoorbeeld bezwijken onder de werkdruk en een burn-out krijgen, zijn meestal minimaal een half jaar uit de running. En na dat halve jaar kunnen ze niet meteen weer op volle kracht aan het werk, maar zullen ze eerst op therapeutische basis de draad moeten oppakken. Maar er zijn ook andere oorzaken waardoor werknemers druk en stress ervaren en daardoor gaan verzuimen. Denk aan gepest worden, zich in een keurslijf gedrukt voelen of onderpresteren. Aan jou, als leidinggevende, de taak om deze oorzaken te signaleren en ze aan te pakken, samen met je werknemer.

 

Neem jezelf niet als maatstaf

Een leidinggevende is één van de eersten die een te hoge werkdruk en werkstress bij werknemers kan opmerken. Helaas blijken juist zij daar een blinde vlek voor te hebben. 40% denkt zelfs dat hun werknemers amper werkstress ervaren. Wellicht komt dat doordat veel managers zichzelf als maatstaf nemen. En laat 75% van de managers zichzelf nu heel stressbestendig vinden.
Als leidinggevenden werkstress wél opmerken, is maar liefst 58% geneigd te denken dat dat aan een te grote hoeveelheid werk ligt. Terwijl er ook heel andere zaken kunnen spelen: bijvoorbeeld te weinig autonomie in het werk of problemen in de privésfeer, zoals een scheiding of een zieke ouder. Een goede manager is dus gebaat bij flink wat empathisch vermogen.

 

Micromanagen is niet de oplossing

Wil je ziekteverzuim door werkdruk en -stress tegengaan, dan kun je overwegen om je leiderschapsstijl eens tegen het licht te houden. Het is niet verkeerd om af en toe kritisch naar je eigen manier van leidinggeven te kijken. Gebrek aan autonomie in het werk is bijvoorbeeld een grote bron van werkstress. Vraag jezelf eens af of je aan het micromanagen bent: vraag je vaak om terugkoppelingen, sta je bij elke mailwisseling in de cc en wil je elke dag een update over de voortgang? Sommige werknemers vinden dit fijn, anderen ervaren dit als een motie van wantrouwen. Het is niet voor niets dat veel werknemers door het verplichte thuiswerken vanwege de coronacrisis lekkerder in hun vel zitten: zonder dat hun leidinggevende op hun vingers kijkt. Zij ervaren veel meer autonomie.

 

Word een empathische manager

Wat kun je nog meer doen om je werknemers stressloos en zonder werkdruk door hun werkende leven te loodsen? Zoals hierboven al is aangestipt: toon empathie. Heb begrip voor de (privé)situatie van werknemers. Het is daarvoor noodzakelijk dat er een vertrouwelijke omgeving is waarin werknemers het gevoel hebben dat ze hun hart kunnen luchten. Zoek ook samen naar oplossingen. Stel een werknemer met een ziek familielid bijvoorbeeld voor om zorgverlof op te nemen, maar laat hem hierover zelf beslissen. Biedt altijd steun en kijk ook hier kritisch naar je eigen kunnen: niet alle problemen kun je als leidinggevende (helpen) oplossen. Ook zullen niet alle werknemers hun verhaal bij je kwijt willen of kunnen. Trek het je niet aan, maar verwijs je werknemers door naar bijvoorbeeld de bedrijfsarts of de vertrouwenspersoon.

 

Wandel over de werkvloer

Een laatste tip: wees zichtbaar. Dat kan letterlijk door over de werkvloer te wandelen en te vragen waar werknemers behoefte aan hebben. Je zult soms versteld staan van de antwoorden. Het kunnen heel kleine dingen zijn: van een kapotte printer die moet worden gerepareerd tot een bedrijfsborrel of een tafelvoetbaltafel om tussen de werkzaamheden door even te ontspannen met een spelletje. Deze kleine dingen hebben een grote impact op het werkgeluk.

Een andere manier om zichtbaar te zijn, is het open zetten van je kantoordeur, zodat werknemers makkelijk bij je kunnen binnenlopen. Ga vervolgens niet zitten wachten tot een zieke werknemer zich meldt. Plan persoonlijke gesprekken waarin je oprechte interesse toont in je werknemers. Deze gesprekken hoeven niet altijd werkgerelateerd te zijn of lang te duren, het kan ook onder een kop koffie. Zo ontdek je wat je werknemers motiveert. Vraag ook wat ze frustreert en wees niet bang voor de antwoorden. Het gaat erom dat je een luisterend oor biedt en dat je er voor ze bent.

 

Download whitepaper

Wil je meer inzicht in hoe je verzuim kunt voorkomen? Download de whitepaper ‘Cijfers vormen de basis voor verzuimpreventie’.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.


Andere blogs
02 / 01 / 24
Voldoende rust na inspanning voorkomt verzuim

Het komt voor: een conflict op het werk. Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder leidinggevenden is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Dit kan een goed idee zijn.

Bericht lezen
17 / 11 / 23
Conflictverlof: afkoelen om langdurig verzuim te voorkomen

Het komt voor: een conflict op het werk. Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder leidinggevenden is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Dit kan een goed idee zijn.

Bericht lezen
30 / 10 / 23
Aandachtspunten bij het inschakelen van een casemanager bij verzuim

In sommige gevallen is voor de verzuimbegeleiding van een zieke werknemer de inzet van een casemanager nodig. Deze is belast met de meer administratieve en procesmatige kant van het (langdurig) verzuim en de re-integratie. Afhankelijk van het soort contract kan een arbodienst een casemanager voor je organisatie regelen. In dit blog lees je wat je mag verwachten van een casemanager?

Bericht lezen
Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.