Blog overzicht

Ook een werknemer moet zijn ei kwijt kunnen


Dene Mastwijk


Hoe vaak mopper je zelf over je baas? Over een systeem dat traag is of niet meewerkt? Of over je salaris, dat in jouw beleving net iets te laag is? Iedereen moppert wel eens op een slechte dag, maar het is een kunst om als leidinggevende te voorkomen dat dat gemopper omslaat in een frustratie die zorgt voor een negatieve sfeer. Als die sfeer te lang aanhoudt, werkt het als een sluipmoordenaar en kan een werknemer er letterlijk ziek van worden.

 

Grofweg twee zaken om over te mopperen

Werknemers doen hun werk goed als zij in het algemeen tevreden zijn over factoren die je volgens de theorie van psycholoog Frederick Herzberg grofweg kunt verdelen in tweeën. De ene helft van de factoren hangt samen met motivatie en heeft te maken met de tevredenheid van werknemers. De andere helft van de factoren hangt samen met zogeheten hygiëne.

 

Ontwikkeling op professioneel gebied

Veel motivatiefactoren gaan over de professionele ontwikkeling van werknemers. Je kunt denken aan het ontwikkelen van nieuwe competenties, doorgroeien naar een andere baan of meer verantwoordelijkheid krijgen in de huidige baan. Door met je werknemer te bespreken hoe hij zich wil ontwikkelen en welke stappen hij wil zetten om daar te komen, geef je hem de kans om gestructureerd te werken naar een volgend doel. Je legt deze informatie vast in een persoonlijk ontwikkelplan (POP). Stop niet na het opstellen van het POP, maar ga regelmatig in gesprek met je werknemers over de ontwikkeling en blijf motiveren.

 

Ondersteuning bieden en erkenning geven

Hygiënefactoren maken werknemers ontevreden en ze kunnen flink uiteenlopen, van een reiskostenvergoeding die niet alle kosten dekt tot een printer die niet werkt  tot een verstoorde relatie met een collega. Is het met de hygiëne binnen je bedrijf dik in orde, dan hoor je je werknemers niet snel. Maar is ze niet in orde, dan zijn werknemers ontevreden en is het zaak om het gesprek aan te gaan.

Open sfeer creëren

Je kunt de situatie niet altijd veranderen voor werknemers, maar het is toch belangrijk om te weten wat er leeft. Dat lukt alleen maar als je echt betrokken bent! Dat doe je door af en toe eens rond te lopen op de werkvloer en te kijken wat daar écht gebeurt. Vraag werknemers met welke klus ze bezig zijn, hoe het gaat en of ze ergens tegenaan lopen. En, misschien nog wel het belangrijkste, als je openheid wilt ontvangen zul jij als leidinggevende ook openheid moeten geven. Dat betekent niet dat je alles moet delen, maar stel je wel open en kwetsbaar op. Ook jij hebt namelijk niet alle wijsheid in pacht.

 

OR-leden vertegenwoordigen werknemers

Willen werknemers hun verhaal niet bij jou kwijt, dan is er bij uitstek één club waar ze hun ei wel kwijt kunnen. Dat is de ondernemingsraad (OR). De OR vertegenwoordigt de werknemers binnen de organisatie. De raad kan in individuele gevallen niet helpen. Toch is dat is geen reden om niet naar de OR te stappen. Als de OR van meerdere werknemers hoort dat bepaalde individuele problemen spelen, is het geen individueel probleem meer en kan de OR naar de werkgever stappen. Bovendien kunnen OR-leden werknemers misschien wel doorverwijzen naar de persoon die wel kan helpen.

 

Contactgegevens centraal vastleggen

Kan de OR niet helpen, dan moeten werknemers weten dat ze bij anderen terecht kunnen met vragen. De HR-afdeling kan vaak antwoord geven op vragen die betrekking hebben op arbeidsvoorwaarden. De bedrijfsarts weet alles over gezond werken. En de vertrouwenspersoon kan ongetwijfeld iets zeggen over het herstellen van een verstoorde arbeidsrelatie met een collega. Het is belangrijk om de contactgegevens van deze personen op een centrale plaats vast te leggen zodat een werknemer weet bij wie hij waarvoor moet zijn.

 

Download whitepaper

Wil je meer weten over hoe je als leidinggevende langdurig verzuim kunt voorkomen? Download de whitepaper ‘Burn-outs en de rol van de leidinggevende’

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruikersvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en dataAndere blogs
06 / 03 / 23
Beleid opstellen voor hybride werken

Sinds de coronapandemie zijn steeds meer werkgevers gaan nadenken over beleid voor hybride werken. Veel werknemers willen graag deels thuis blijven werken en ook werkgevers hebben gezien dat thuiswerken prima kan werken. Volledig thuiswerken zit er vaak niet in, maar voor hoeveel dagen gaan werknemers dan terug naar kantoor? En hoe ga je dit organiseren? Het is verstandig om hiervoor beleid op te stellen.

Bericht lezen
23 / 02 / 23
Verzuim verlagen? Verhoog de medewerkersbetrokkenheid

Betrokken medewerkers zijn goud waard voor elke organisatie. Ze melden zich (bijna) nooit ziek, werken proactief en zijn van grote toegevoegde waarde voor het bedrijf. Kortom: betrokken medewerkers bepalen in grote mate het succes van een organisatie. Maar hoe zorg je er dan voor dat je collega’s betrokken zijn en blijven?

Bericht lezen
10 / 02 / 23
Neem afspraken over privétijd tijdens verzuim op in verzuimprotocol

Een werknemer die ziek is, hoeft tijdens zijn ziekmelding niet alleen maar thuis te blijven en op bed te liggen. Maar dat betekent niet dat ze alles maar kunnen doen en laten wat ze willen. Als werkgever bespreek je de bewegingsruimte van een ziekgemelde werknemer. In hoeverre mag je grenzen stellen aan de bewegingsruimte van een zieke werknemer?

Bericht lezen
Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn. Meer informatie over onze verzuimapplicatie vind je op onze website.