Blog overzicht

Ook een werknemer moet zijn ei kwijt kunnen


Dene Mastwijk


Hoe vaak mopper je zelf over je baas? Over een systeem dat traag is of niet meewerkt? Of over je salaris, dat in jouw beleving net iets te laag is? Iedereen moppert wel eens op een slechte dag, maar het is een kunst om als leidinggevende te voorkomen dat dat gemopper omslaat in een frustratie die zorgt voor een negatieve sfeer. Als die sfeer te lang aanhoudt, werkt het als een sluipmoordenaar en kan een werknemer er letterlijk ziek van worden.

 

Grofweg twee zaken om over te mopperen

Werknemers doen hun werk goed als zij in het algemeen tevreden zijn over factoren die je volgens de theorie van psycholoog Frederick Herzberg grofweg kunt verdelen in tweeën. De ene helft van de factoren hangt samen met motivatie en heeft te maken met de tevredenheid van werknemers. De andere helft van de factoren hangt samen met zogeheten hygiëne.

 

Ontwikkeling op professioneel gebied

Veel motivatiefactoren gaan over de professionele ontwikkeling van werknemers. Je kunt denken aan het ontwikkelen van nieuwe competenties, doorgroeien naar een andere baan of meer verantwoordelijkheid krijgen in de huidige baan. Door met je werknemer te bespreken hoe hij zich wil ontwikkelen en welke stappen hij wil zetten om daar te komen, geef je hem de kans om gestructureerd te werken naar een volgend doel. Je legt deze informatie vast in een persoonlijk ontwikkelplan (POP). Stop niet na het opstellen van het POP, maar ga regelmatig in gesprek met je werknemers over de ontwikkeling en blijf motiveren.

 

Ondersteuning bieden en erkenning geven

Hygiënefactoren maken werknemers ontevreden en ze kunnen flink uiteenlopen, van een reiskostenvergoeding die niet alle kosten dekt tot een printer die niet werkt  tot een verstoorde relatie met een collega. Is het met de hygiëne binnen je bedrijf dik in orde, dan hoor je je werknemers niet snel. Maar is ze niet in orde, dan zijn werknemers ontevreden en is het zaak om het gesprek aan te gaan.

Open sfeer creëren

Je kunt de situatie niet altijd veranderen voor werknemers, maar het is toch belangrijk om te weten wat er leeft. Dat lukt alleen maar als je echt betrokken bent! Dat doe je door af en toe eens rond te lopen op de werkvloer en te kijken wat daar écht gebeurt. Vraag werknemers met welke klus ze bezig zijn, hoe het gaat en of ze ergens tegenaan lopen. En, misschien nog wel het belangrijkste, als je openheid wilt ontvangen zul jij als leidinggevende ook openheid moeten geven. Dat betekent niet dat je alles moet delen, maar stel je wel open en kwetsbaar op. Ook jij hebt namelijk niet alle wijsheid in pacht.

 

OR-leden vertegenwoordigen werknemers

Willen werknemers hun verhaal niet bij jou kwijt, dan is er bij uitstek één club waar ze hun ei wel kwijt kunnen. Dat is de ondernemingsraad (OR). De OR vertegenwoordigt de werknemers binnen de organisatie. De raad kan in individuele gevallen niet helpen. Toch is dat is geen reden om niet naar de OR te stappen. Als de OR van meerdere werknemers hoort dat bepaalde individuele problemen spelen, is het geen individueel probleem meer en kan de OR naar de werkgever stappen. Bovendien kunnen OR-leden werknemers misschien wel doorverwijzen naar de persoon die wel kan helpen.

 

Contactgegevens centraal vastleggen

Kan de OR niet helpen, dan moeten werknemers weten dat ze bij anderen terecht kunnen met vragen. De HR-afdeling kan vaak antwoord geven op vragen die betrekking hebben op arbeidsvoorwaarden. De bedrijfsarts weet alles over gezond werken. En de vertrouwenspersoon kan ongetwijfeld iets zeggen over het herstellen van een verstoorde arbeidsrelatie met een collega. Het is belangrijk om de contactgegevens van deze personen op een centrale plaats vast te leggen zodat een werknemer weet bij wie hij waarvoor moet zijn.

 

Download whitepaper

Wil je meer weten over hoe je als leidinggevende langdurig verzuim kunt voorkomen? Download de whitepaper ‘Burn-outs en de rol van de leidinggevende’

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruikersvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data


Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn. Meer informatie over onze verzuimapplicatie vind je op onze website.Andere blogs

15 / 12 / 21

Wat is een re-integratieplan?

De re-integratie van zieke werknemers verloopt altijd volgens een plan van aanpak. Daarin beschrijf je welke stappen je samen met je werknemers zet om tot werkhervatting te komen. Dat kan heel simpel zijn, zoals een opbouw waarbij een werknemer elke week twee uurtjes extra gaat werken. Maar het kan ook een traject van maanden of zelfs twee jaar zijn. Gelukkig sta je er bij het opstellen van het plan van aanpak niet alleen voor, want je baseert je op de gegevens van de bedrijfsarts. 

Bericht lezen
06 / 12 / 21

Waarom is een goed verzuimbeleid belangrijk?

Als een werknemer zich ziekmeldt, is het belangrijk om volgens een duidelijke richtlijn te werk te gaan. Dat start al bij de ziekmelding en eindigt als de werknemer zich weer voor 100% beter meldt. Met een ziekteverzuimbeleid creëer je die duidelijkheid. Je voldoet zo niet alleen aan de wettelijke plicht, maar doet je werknemer en je organisatie ook een groot plezier. 

Bericht lezen
08 / 11 / 21

RI&E, wanneer is het verplicht?

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is een goed startpunt voor je verzuimbeleid. Daarin staat namelijk welke risico’s werknemers lopen op de werkvloer. In het bijbehorende plan van aanpak staan de maatregelen die je wilt nemen om de risico’s tegen te gaan. Hoe minder risico’s, hoe kleiner de kans dat werknemers ziek worden van werk. Maar is je organisatie eigenlijk verplicht om een RI&E op te stellen? 

Bericht lezen