Blog overzicht

De zieke medewerker en zelfredzaamheid


Dene Mastwijk


Er is iets geks aan de hand in Nederland. Als je je ziek voelt en je wil een bezoek brengen aan de huisarts, pak je de telefoon en maak je een afspraak met de assistente, die je wel of niet inplant bij de arts, afhankelijk van je klachten. Kom je dan bij die arts, dan volgt er waarschijnlijk een vervolgtraject. Dat kan variëren van een recept bij de apotheek tot een bezoekje aan een priklab of zelfs een specialist in het ziekenhuis.

 

In al deze gevallen krijg je van de huisarts een velletje papier met daarop de gegevens waar je een afspraak kunt maken of waar je een recept kunt afhalen.
Je dient dan zelf actie te ondernemen om een afspraak te maken om op de plek te komen waar je moet zijn. En je moet zelf uitzoeken wanneer en hoe. Bij alle stappen in het proces van de Nederlandse gezondheidszorg ligt de actie in eerste instantie bij de patiënt zelf. Maak je geen afspraak bij de specialist, dan is er niemand die zegt dat ze het dan wel voor je doen.

 

Anders in het bedrijfsleven

Hoe anders is dat in het bedrijfsleven. Nog veel te vaak meldt een medewerker zich ziek bij de leidinggevende en volgt daarna een passief traject. De medewerker wacht totdat de leidinggevende hem belt. Hij wacht gelaten op een afspraak bij de bedrijfsarts. En hij krijgt vaak pas als tweede de terugkoppeling van de bedrijfsarts en doet daar niet moeilijk over.
Ook zal hij niet snel overgaan tot het zoeken naar een re-integratiebureau of een coach die hem helpt om zo snel mogelijk terug te keren in het arbeidsproces, terwijl diezelfde medewerker bij een gekneusde enkel of knie, niet weet hoe snel hij bij een fysiotherapeut moet komen. Dit is in het werkzame leven veel minder het geval. En dat is gek.

 

Waarom stellen bedrijven hun medewerkers niet meer in de lead wat betreft het eigen verzuim? Waarom wordt er niet gevraagd, hoe denk je er zelf over? Terwijl als je normaal een leidinggevende iets vraagt, dat meestal het standaard antwoord is, maar niet als het om verzuim gaat.

 

Bewustwording

Het begint natuurlijk allemaal met bewustwording, het aangeven aan een medewerker dat hij een eigen verantwoording heeft om zo snel mogelijk weer te re-integreren. In plaats van te wachten op het “decreet” van de bedrijfsarts, kun je natuurlijk ook aan de medewerker zelf vragen wat hij denkt wel/niet te kunnen, waar hij behoefte aan heeft en of dit het verzuim zal beperken.
Om dit te bereiken is naast bewustwording natuurlijk ook inzicht nodig en daar helpen wij je graag bij. Informeer eens naar de mogelijkheden van het Visma Verzuim werknemersportaal en geef je werknemer de ruimte om, net als in de reguliere zorg, de zaken zelf te regelen.

 

Tips:

  • Neem in je verzuimbeleid op wat er van de werknemer zelf verwacht wordt.
  • Stap af van alles regelen voor de werknemer en leg een deel van de verantwoordelijkheid bij hen zelf neer.
  • Zorg dat je providerboog op orde is, zodat je aan je medewerker kunt vertellen waar hij een afspraak kan maken (arbodienst, fysio, psycholoog of anderen).
  • Maak duidelijke afspraken met die providerboog om te zorgen dat de kosten binnen de perken blijven.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.


Andere blogs
26 / 05 / 23
Regels rondom de loondoorbetaling bij een zieke uitzendkracht

Als een werknemer twee jaar ziek is, mag je als werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. Bij tijdelijk personeel, zoals uitzendkrachten gelden er andere regels. De cao van de uitzendbranche regelde dat een uitzendovereenkomst met uitzendbeding eindigt bij ziekte van de uitzendkracht. Een paar jaar geleden ontstond hierover discussie, doordat het gerechtshof deze regel in twijfel trok: is dit wel rechtvaardig en geldt het uitzendbeding wel bij ziekte?

Bericht lezen
26 / 05 / 23
Fit blijven op de werkplek helpt om verzuim te voorkomen

Gedurende een werkdag kan het lastig zijn om voldoende te bewegen. Langdurig achter een beeldscherm zitten en in een verkeerde houding werken, kunnen fysieke problemen bij werknemers veroorzaken. Lichamelijke beweging houdt een werknemer gezond en voorkomt verzuim. Hoe zorg je ervoor dat werknemers fit blijven?

Bericht lezen
26 / 05 / 23
De zin van voldoende vakantie nemen

In de Arbeidstijdenwet staan regels voor het nemen van pauze en vakantie om werknemers de gelegenheid te geven van hun werk te herstellen. Rust nemen is niet alleen noodzakelijk voor het herstel na zware fysieke arbeid, maar ook na het leveren van cognitieve inspanning. Je kan het dus zien als een vorm van verzuimpreventie.

Bericht lezen
Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn. Lees meer over onze verzuimapplicatie.