17 / 09 / 20

Oude internet browsers worden uitgefaseerd


Dene Mastwijk


Als Visma Verzuim willen wij graag altijd onze software zo toekomstbestendig mogelijk maken. Daarnaast willen wij te allen tijde onze ontwikkelaars zoveel mogelijk efficiënt inzetten voor veelbelovende nieuwe ontwikkelingen. Een ding dat altijd veel vergt van onze ontwikkelaars is het ondersteunen van verschillende browsers en bijbehorende browserversies. Elke ontwikkeling die wij namelijk doen, van groot tot klein, van complex tot eenvoudig, moeten wij voor elke browser weer opnieuw en in zijn geheel (keten)testen en waar nodig voorzien van kleine browser specifieke aanpassingen.

 

Om deze reden is besloten dat Visma Verzuim VZS (VerzuimSignaal) vanaf 1 januari 2021 niet meer zal werken met een aantal browsers van twee jaar of ouder. Concreet houdt dit in dat er vanuit deze browsers vanaf 1 januari 2021 niet meer ingelogd kan worden in Visma Verzuim VZS. Er dient vanaf die datum gebruik gemaakt te worden van een andere browser. Een overzicht van welke browsers er vanaf 1 januari 2021 niet meer ondersteund worden staan onderaan het artikel.

 

Waar over het algemeen bestaande browsers periodiek worden geüpdatet door de IT-beheerder of door jou als gebruiker zelf, vormt het uitfaseren van Internet Explorer 11 mogelijk het belangrijkste aandachtspunt. Internet Explorer 11 is immers de laatste versie van deze browser en wordt daaropvolgend vervangen door een geheel nieuwe browser (Edge). Toch zien wij in het dagelijks gebruik nog een redelijk aantal gebruikers inloggen via Internet Explorer 11, mogelijk uit gewoonte of wellicht om een andere (technische) reden. Voor organisaties en gebruikers die nog met Internet Explorer 11 werken is het belangrijk om tijdig te starten met het overstappen op een andere browser.

 

Waarom Internet Explorer 11 uitfaseren?

Het inmiddels gedateerde Internet Explorer 11, gelanceerd in 2013 en de meest recente versie dateert van januari 2016, kost Visma Verzuim veel extra werk en gaat veelal ook ten koste van de gebruikerservaring die jij als gebruiker het eerst constateert. Andere browsers kunnen tegenwoordig meer dan wat Internet Explorer 11 heeft gekund, denk hierbij aan het ondersteunen van volledige webapplicaties, in tegenstelling tot ‘paginatoners’ die het vroeger waren.

 

Naast de gebruikerservaring die minder is door gebruik van Internet Explorer 11 zorgt het werken met deze browser ook voor een veiligheidsrisico. Zo werkt Internet Explorer 11 niet met de inmiddels gevestigde webstandaarden’ en krijgt de browser al meerdere jaren géén feature en bugfix updates meer. Daarbij komt dat Microsoft zelf Release VS.2.090.00 | 07-07-2020 | Pagina 4/8 Internet Explorer 11 in januari 2016 een zogeheten ‘legacy status’ heeft gegeven. Een legacy status houdt in dat de versie van software is gebaseerd op inmiddels achterhaalde technologie, maar die voor de gebruiker nog minimaal voldoet en daarom minimaal wordt onderhouden met kleine updates, waaronder kritieke beveiligingsupdates. Onderhoudsversies ontvangen geen nieuwe functies. In dit blog wordt door Microsoft zelf uitgelegd wat de mogelijke gevaren zijn van het blijven werken met Internet Explorer 11 als browser.

 

Hoe nu verder?

Vanaf juli 2020 attenderen we de applicatiebeheerders van onze klanten periodiek op de aanstaande uitfasering per 1 januari 2021.

 

Vanaf week 40 krijgen gebruikers die nog inloggen, via een uit te faseren browser, een melding bij het inloggen in Visma Verzuim VZS dat de browser waarmee ze inloggen vanaf 1 januari niet meer ondersteund wordt. Deze melding kan door de gebruiker op dat moment nog weggeklikt worden, maar zal wel, bij elke keer dat er ingelogd wordt, zichtbaar worden.

 

Vanaf 1 december 2020 blijft de melding voor de gebruiker zichtbaar, totdat de gebruiker de browser heeft geüpgraded of is overgestapt op een andere browser. Vanaf 1 januari 2021 is inloggen via één van de onderstaande browsers niet meer mogelijk.

 

Uit te faseren browsers

 • Internet Explorer 11
 • Firefox (versie 59.0 of ouder)
 • Chrome (versie 65.0 of ouder)
 • Safari (versie 11.1 of ouder)
 • Opera (versie 52.0 of ouder)
 • Edge (versie 42.0 of ouder)

 

Alternatieve browsers

Onderstaand vind je een lijst met alternatieve browsers die je kunt gebruiken en waarmee Visma Verzuim VZS 100% compatibel is en blijft in 2021 als de betreffende versie minder dan twee jaar oud is:

 • Google Chrome
 • Microsoft Edge
 • Safari
 • Firefox
 • Opera

Meer informatie

Wil je meer informatie over het uitfaseren van de oude browser? Neem contact met ons via info.vismaverzuim@visma.com. Wil je op de hoogte blijven over alle veranderingen en nieuwe functies binnen Visma Verzuim VZS? Meld je dan aan voor de releasenotes.Gerelateerd nieuws
26 / 05 / 23
Regels rondom de loondoorbetaling bij een zieke uitzendkracht

Als een werknemer twee jaar ziek is, mag je als werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. Bij tijdelijk personeel, zoals uitzendkrachten gelden er andere regels. De cao van de uitzendbranche regelde dat een uitzendovereenkomst met uitzendbeding eindigt bij ziekte van de uitzendkracht. Een paar jaar geleden ontstond hierover discussie, doordat het gerechtshof deze regel in twijfel trok: is dit wel rechtvaardig en geldt het uitzendbeding wel bij ziekte?

Bericht lezen
26 / 05 / 23
Fit blijven op de werkplek helpt om verzuim te voorkomen

Gedurende een werkdag kan het lastig zijn om voldoende te bewegen. Langdurig achter een beeldscherm zitten en in een verkeerde houding werken, kunnen fysieke problemen bij werknemers veroorzaken. Lichamelijke beweging houdt een werknemer gezond en voorkomt verzuim. Hoe zorg je ervoor dat werknemers fit blijven?

Bericht lezen
26 / 05 / 23
De zin van voldoende vakantie nemen

In de Arbeidstijdenwet staan regels voor het nemen van pauze en vakantie om werknemers de gelegenheid te geven van hun werk te herstellen. Rust nemen is niet alleen noodzakelijk voor het herstel na zware fysieke arbeid, maar ook na het leveren van cognitieve inspanning. Je kan het dus zien als een vorm van verzuimpreventie.

Bericht lezen