Volgende week kunnen we weer gaan stemmen, maar in welke programma’s staat er iets genoemd over verzuimbeleid? Wij zochten het voor je uit en grofweg is het te verdelen over drie categorieën: Vitaliteit, de Wet verbetering poortwachter en de WIA.
Vitaliteit
Vitaliteit heeft alles te maken met belasting en belastbaarheid. Hoe zorg je er als werkgever voor dat je werknemers ook op hogere leeftijd mee kunnen blijven doen en gezond hun pensioen halen en wat kun je doen aan de juiste werk- en privébalans.
De meeste partijen hebben wel iets over pensioenen in hun verkiezingsprogramma opgenomen. PVV en SP willen bijvoorbeeld dat de AOW-leeftijd terug gaat naar 65 jaar. VVD en D66 willen geen verplicht ontslag bij een bepaalde leeftijd en CDA pleit voor de mogelijkheid van een deeltijdpensioen.
Naast een aanpassing van het pensioen worden ook andere verlofregelingen genoemd om de balans tussen werk en privé te waarborgen. Zoals ruimere maatregelen voor calamiteiten, rouw en zorgverlof (CDA en Groenlinks) en uitbreiding van het geboorte- en ouderschapsverlof (Groenlinks).
Tenslotte heeft alleen de Christenunie het idee opgevat om iedere werknemer in Nederland toegang te geven tot een jobcoach, dit in het kader van een leven lang leren en flexibiliteit.
Deze argumenten komen ook terug in de belangrijkste adviezen die door de commissie Borstlap is aangeboden aan de regering.
Wet verbetering poortwachter
Iedereen die te maken heeft met verzuim kent de Wet verbetering poortwachter, waarbij de werkgever verplicht is tot re-integratie en 2 jaar loondoorbetaling.
Iets wat al langer op de plank ligt, is de optie om de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine en middelgrote bedrijven terug te brengen van 2 jaar naar 1 jaar (D66). Het tweede ziektejaar wordt dan bekostigt uit de publieke middelen. De gedachtegang hierachter is dat kleine werkgevers onevenredig zwaar belast worden met salarisdoorbetaling bij ziekte en begeleiding van de zieke medewerker. Hoe dit uit gaat pakken met bijvoorbeeld de WIA-keuring zal zich uit moeten wijzen. Het gevolg kan zijn dat de instroom in de WIA wordt vergroot en de druk op keuringsinstantie (het UWV) toeneemt.
WIA
De WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) wordt ingezet na 2 jaar ziekte, waarbij het UWV bepaalt of iemand nog in staat is zijn eigen functie uit te oefenen. Indien dit niet zo is, krijgt de persoon een WGA-uitkering.
De SP komt met de optie om de WIA aan te passen en zo mensen in een beschutte werkomgeving beter te beschermen. Voor deze doelgroep pleit het SP voor een aparte CAO.
Visma Verzuim
Als Visma Verzuim volgen we deze ontwikkelingen uiteraard op de voet en passen wij onze verzuimapplicatie daar waar nodig aan.