Blog overzicht

Enthousiaste werknemers verzuimen minder snel


Dene Mastwijk


Verzuim is er in allerlei soorten en maten: kortdurend verzuim, langdurend verzuim, frequent kortdurend verzuim, verzuim door problemen op het werk, zwart verzuim, verzuim door gezondheidsproblemen en verzuim door psychische problemen. Niet al het verzuim is te voorkomen, maar met preventief ingrijpen en door een vinger aan de pols te houden, valt er een boel op te vangen. Welke mogelijkheden er zijn om uitval van werknemers voor te zijn en je organisatie gezond te houden? Een tipje van de sluier: de beste manier om werknemers niet te laten verzuimen, is door ze enthousiast te houden.

 

Misschien ken je het zelf wel: na een hele dag werken voelt je nek stijf en zijn je schouders stram. Je pols tintelt en je onderrug doet pijn. Grote kans dat dit door een verkeerde werkhouding komt. Je bent hierin ook vast niet de enige die hier last van heeft. Veel werknemers zitten niet goed aan hun bureau, achter hun beeldscherm, op hun bureaustoel of krijgen problemen door verkeerd gebruik van hun muis of toetsenbord. Laat een ergocoach langskomen, die kan het kantoormeubilair, de computer en toebehoren precies op het lichaam van de werknemer afstellen. Doe dit standaard bij nieuwe werknemers. Want de klachten kunnen chronisch worden als er niets mee wordt gedaan en dat kan leiden tot verzuim.

 

Breng een bezoekje aan de bedrijfsarts

De bedrijfsarts is er niet alleen om zieke werknemers te helpen weer aan het werk te gaan, hij is er ook om te voorkomen dat ze ziek worden. Werknemers mogen altijd vrijblijvend een afspraak maken, ook als ze (nog) niet ziek zijn. De kosten zijn voor rekening van de werkgever en de factuur bevat geen naam of andere herleidbare gegevens. Een afspraak is dus altijd anoniem.
Door je werknemers te wijzen op deze zogeheten vrije toegang tot de bedrijfsarts, zet je een eerste stap om ziekteverzuim te voorkomen. Ga zelf ook eens op bezoek bij de bedrijfsarts, om je te laten informeren. Hij kan aan de hand van veelvoorkomende klachten binnen je bedrijf tips geven over hoe je het ziekteverzuimpercentage het beste naar beneden kunt halen. Dat is goed voor je werknemers én je organisatie.

 

Houd je werknemers enthousiast

Uit onderzoek blijkt dat de beste manier om verzuim te voorkomen is: ervoor zorgen dat je werknemers enthousiasten tevreden zijn met wat ze doen. Hoe zorg je voor een bevlogen team? Dat kan op allerlei manieren: laat werknemers een opleiding of cursus volgen, organiseer bedrijfsuitjes- of borrels, biedt een goede werk- privébalans, laat werknemers zelf hun werkzaamheden invullen, trakteer ze eens op een lunch, doe niet moeilijk over thuiswerken en houd de werksfeer scherp in de gaten. Overigens heeft iedere werknemer andere behoeften. Een jonge vader zal het liefst wat vaker thuiswerken en een werknemer met een nieuwe functie heeft wellicht behoefte aan een cursus. De beste manier om erachter te komen wat er nodig is, is het op de man af vragen. Zorg ervoor dat je je werknemers regelmatig spreekt.

 

Herken de rode vlaggen

Soms moeten er alarmbellen af gaan. Wees op je hoede wanneer een werknemer vermoeid overkomt. Dat kan zich uiten in eerder naar huis gaan, later beginnen, het werk niet op tijd af krijgen of regelmatig kort verzuimen. Ook wanneer een werknemer prikkelbaar is en collega’s afsnauwt, is er wellicht iets aan de hand. Een andere ‘rode vlag’ moet gaan wapperen wanneer een werknemer niet meer mee gaat lunchen, niet meer naar borrels gaat en pauzes overslaat. Uiteraard is het heel goed dat werknemers af en toe vrij nemen om de batterij op te laden. Maar als een werknemer vaker kort vrij neemt, daarnaast erg futloos is en er niet zoveel zin meer in heeft, wordt het ook tijd om een gesprek aan te knopen.

 

Download whitepaper

Wil je meer weten hoe je werknemers duurzaam inzetbaar kunt houden waardoor er minder wordt verzuimt? Download de whitepaper ‘Investeer in duurzame inzetbaarheid’.

.

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.


Andere blogs
26 / 05 / 23
Regels rondom de loondoorbetaling bij een zieke uitzendkracht

Als een werknemer twee jaar ziek is, mag je als werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. Bij tijdelijk personeel, zoals uitzendkrachten gelden er andere regels. De cao van de uitzendbranche regelde dat een uitzendovereenkomst met uitzendbeding eindigt bij ziekte van de uitzendkracht. Een paar jaar geleden ontstond hierover discussie, doordat het gerechtshof deze regel in twijfel trok: is dit wel rechtvaardig en geldt het uitzendbeding wel bij ziekte?

Bericht lezen
26 / 05 / 23
Fit blijven op de werkplek helpt om verzuim te voorkomen

Gedurende een werkdag kan het lastig zijn om voldoende te bewegen. Langdurig achter een beeldscherm zitten en in een verkeerde houding werken, kunnen fysieke problemen bij werknemers veroorzaken. Lichamelijke beweging houdt een werknemer gezond en voorkomt verzuim. Hoe zorg je ervoor dat werknemers fit blijven?

Bericht lezen
26 / 05 / 23
De zin van voldoende vakantie nemen

In de Arbeidstijdenwet staan regels voor het nemen van pauze en vakantie om werknemers de gelegenheid te geven van hun werk te herstellen. Rust nemen is niet alleen noodzakelijk voor het herstel na zware fysieke arbeid, maar ook na het leveren van cognitieve inspanning. Je kan het dus zien als een vorm van verzuimpreventie.

Bericht lezen
Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.