Blog overzicht

Meer plezier op het werk


Richard van der Kamp


Werknemers die dreigen uit te vallen door psychische klachten als overspannenheid of een burn-out, hebben vaak al een tijdje geen plezier meer in hun werk. Dat kan vele oorzaken hebben, zoals hoge werkdruk, weinig autonomie en te lage of te hoge taakeisen. De werkgever kan deze oorzaken proberen te achterhalen en weg te nemen. Het is de kunst juist de factoren te vinden die zorgen voor werkplezier. Voor een deel kan de werknemer deze ook zelf beïnvloeden.

 

Werknemers die het plezier in hun werk zijn kwijtgeraakt, denken al snel aan een andere baan. Vanuit de werkgever is dat zonde, want als zij vertrekken, nemen ze misschien waardevolle kennis en ervaring mee. Ook voor henzelf kan dit een onnodige stap zijn. Bovendien: als het niet lukt om een andere baan te vinden, groeit de ontevredenheid en neemt het risico op verzuim toe. Dat geldt eigenlijk voor elke werknemer die zijn werkplezier kwijt is. Het is daarom hoe dan ook nuttig om werknemers te helpen het plezier in hun werk (terug) te vinden en te behouden.

 

Bevlogenheid en werkplezier kwijtraken

Het is allereerst belangrijk om erachter te komen of iemand nog voldoening kan halen uit zijn werk of dat hij echt ongelukkig is met zijn baan. Is dat laatste het geval, dan kan het inderdaad soms beter zijn de bakens te verzetten en een andere baan te zoeken of zelfs iets heel anders te gaan doen. Werknemers die op zich altijd tevreden waren, maar wel onrustig zijn en het gevoel hebben dat er iets ontbreekt, kunnen tijdelijk minder voldoening halen uit hun werk. Zo’n situatie moet niet te lang duren, anders nemen de bevlogenheid, de motivatie en het werkplezier af en bestaat de kans dat ze in een negatieve spiraal terechtkomen. In alle gevallen is het belangrijk dat de werknemer voor zichzelf kan aangeven welke aspecten van werk voor voldoening zorgen en welke niet.

 

Welke aspecten zorgen voor werkplezier?

Vraag dus of iemand kan vertellen wat hij zoekt in het werk, behalve het salaris dat hij maandelijks krijgt? Welke aspecten van het werk geven de werknemer energie en welke aspecten kosten hem vooral energie? Is hiertussen wel een gezonde balans? Vaak zijn zaken als goed contact met collega’s en voldoende uitdaging en perspectief binnen de organisatie net zo belangrijk als de inhoud van de functie. Het is goed om onderscheid te maken tussen zaken die de werknemer wél en niet kan beïnvloeden en te focussen op de eerste. Op wie hun collega’s en leidinggevende zijn, hebben werknemers geen of weinig invloed, maar op hun functie misschien wel meer dan ze denken.

 

Ontwikkelingsmogelijkheden in het werk

Voldoende uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden in het werk dragen ook bij aan meer werkplezier. Dat kan door verdieping in een vakgebied te zoeken of andere vaardigheden te ontwikkelen. Het is in dit verband goed om de eigen sterke en zwakke kanten te kennen. Werknemers kunnen op een rijtje zetten welke taken ze leuk vinden, welke minder leuk en welke ze liever helemaal niet uitvoeren. Taken waar iemand energie van krijgt, kunnen misschien uitgebreid worden. Ook loont het om te kijken of er op andere afdelingen of bij andere projecten ruimte is om dit soort taken op te pakken. Van taken die energie kosten, kan de werknemer kijken of deze deels uitbesteed of gedelegeerd kunnen worden aan een collega die daar wel plezier aan beleeft. Het is handig om dit met de leidinggevende te bespreken. Die heeft misschien ook ideeën en kan erbij helpen.

 

Workshops over werkplezier

Zijn onbevredigende taken toch onlosmakelijk met de huidige functie verbonden, dan kan het helpen hier op een andere manier mee om te gaan. Inplannen aan het begin van de dag of op een vast moment in de week bijvoorbeeld. Uitstelgedrag is hierbij een valkuil en veroorzaakt juist meer werkdruk en dat kan leiden tot verzuim. Komt de werknemer misschien vaardigheden tekort om dit soort taken vlot uit te voeren? Dan kan een training helpen. Doen waar je goed in bent, geeft vaak meer voldoening en leidt ook tot sneller en beter resultaat. Soms is een functie niet uit te breiden of is er geen promotie mogelijk. Dan kunnen neventaken voldoening geven. Denk aan deelname aan een commissie of actief worden voor de medezeggenschap. Diverse arbocatalogi bevatten concrete werkwijzers om plezier en ongenoegen bij het werk met de collega’s bespreekbaar te maken. Vele instellingen bieden organisaties workshops over werkplezier aan. Dan werkt een workshopleider met een team een programma af: wat geeft mensen een opkikker in het werk, wat vreet energie.

 

Over Visma Verzuim

Wij willen werknemers in organisaties veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.

 


Andere blogs
02 / 01 / 24
Voldoende rust na inspanning voorkomt verzuim

Het komt voor: een conflict op het werk. Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder leidinggevenden is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Dit kan een goed idee zijn.

Bericht lezen
17 / 11 / 23
Conflictverlof: afkoelen om langdurig verzuim te voorkomen

Het komt voor: een conflict op het werk. Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder leidinggevenden is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Dit kan een goed idee zijn.

Bericht lezen
30 / 10 / 23
Aandachtspunten bij het inschakelen van een casemanager bij verzuim

In sommige gevallen is voor de verzuimbegeleiding van een zieke werknemer de inzet van een casemanager nodig. Deze is belast met de meer administratieve en procesmatige kant van het (langdurig) verzuim en de re-integratie. Afhankelijk van het soort contract kan een arbodienst een casemanager voor je organisatie regelen. In dit blog lees je wat je mag verwachten van een casemanager?

Bericht lezen
Whitepaper Positieve gezondheid

 

Je kunt je richten op het voorkomen van ziekte bij werknemers, maar je kunt je ook richten op het verbeteren van de gezondheid van werknemers.

Download Whitepaper