Blog overzicht

Verklein de kans op KANS bij thuiswerken


Dene Mastwijk


Veel werknemers werken meer thuis sinds de coronacrisis. Alhoewel de wet duidelijke voorschriften geeft over hoe een werkplek eruit moet zien, zijn veel thuiswerkplekken niet ideaal ingericht. Werknemers werken aan de keukentafel, zitten te hoog of juist te laag op een niet-verstelbare stoel of hebben het scherm op de verkeerde hoogte staan, waardoor hun nek continu is gebogen. Help uw werknemers bij het inrichten van hun thuiswerkplek en verklein de kans op klachten aan arm, nek en schouders (KANS).

 

Acht uur lang naar een beeldscherm staren gaat niemand in de koude kleren zitten. Dat is op kantoor op een goed ingerichte werkplek al een uitdaging, laat staan thuis. Een werknemer die veel beeldschermwerk doet, loopt een groot risico op KANS. De beroepsziekte die bij KANS hoort, staat nog altijd bekend als RSI: repetitive strain injury. Werknemers lopen deze ziekte op als ze veelvuldig dezelfde bewegingen maken.

 

Klachten bij thuiswerken moeilijker te signaleren

Uit gegevens van huisartsen blijkt dat er jaarlijks zo’n 100.000 gevallen van KANS voorkomen. Uit werknemersenquêtes komen ruim 50.000 gevallen per jaar naar voren. Maar liefst 34% van de werknemers geeft aan langdurig dezelfde handelingen uit te voeren of achter een beeldscherm te zitten. Eén op de negen werkgerelateerde verzuimklachten hangt samen met KANS. Verzuim is onnodig als je werknemers goede voorlichting geeft en een vinger aan de pols houdt. Maar dat is wel een stuk moeilijker met al dat thuiswerken in deze coronacrisis. Hoe pak je dat aan?

 

Zithouding moet in orde zijn

Allereerst moeten werknemers weten wat een goede zithouding is. Zo moeten de schouders ontspannen zijn en de onderarmen een horizontale lijn aanhouden. De ogen moeten zich zo’n 50-70 centimeter van het beeldscherm bevinden, dat is een comfortabele leesafstand. De bovenkant van het scherm moet zich iets onder ooghoogte bevinden. Tot slot verkleint een lichte kanteling van het scherm de kans op een verkeerde houding van de nek.

 

Zonder goed meubilair grote kans op klachten

Natuurlijk heeft een juiste houding geen zin als het meubilair niet in orde is. Stoelen moeten een rugsteun en armleuningen met instelbare hoogte hebben en ook het bureau moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat werknemers beide voeten plat op de grond kunnen plaatsen. Is dat niet haalbaar, dan kan een voetenplankje uitkomst bieden. Ook een laptopstandaard of tweede beeldscherm kan klachten voorkomen.

 

Afwisselen door staand te vergaderen

Tussendoor opstaan en even bewegen is erg belangrijk, ook bij het thuiswerken. Daar zijn genoeg trucjes voor. Je kunt pauzesoftware laten installeren op de laptops of pc’s van de werknemers, zodat ze eraan worden herinnerd om te bewegen. Met kleine oefeningetjes kunnen zij hun schouders en nek ontspannen. Wijs uw werknemers erop dat het echt niet erg is als zij tussendoor even een wasje draaien of een klein huishoudelijk klusje oppakken waarbij ze in beweging zijn. En ook tijdens het werken zijn er opties. Wat dacht je van staand vergaderen of het maken van een wandelingetje bij een telefonische bespreking?

 

Wijs op checklist Beter Achter je Schermen

TNO heeft een handige checklist die je werknemers goed van pas kan komen. Die heet Beter Achter je Schermen (BAS) en elke werknemer die meer dan twee uur per werkdag achter een beeldscherm doorbrengt, kan deze checklist eenvoudig invullen. De checklist wijst uit of het werk risico’s op gezondheidsklachten met zich meebrengt en geeft persoonlijke adviezen en verbeterpunten. Het is handig om je werknemers daarop te wijzen. Vraag hen om uitkomsten met je te bespreken, zodat je kunt aangeven wat je organisatie kan doen om de werksituatie te verbeteren. Zijn je werknemers toch bang om klachten te ontwikkelen of hebben ze al last van KANS? Ze kunnen kosteloos en anoniem een afspraak maken bij de bedrijfsarts om advies in te winnen.

 

Download whitepaper

Het is natuurlijk belangrijk dat je werknemers duurzame inzetbaar blijven, ook als ze vanuit huis werken. Download de whitepaper ‘Investeer in duurzame inzetbaarheid’.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.Andere blogs
06 / 03 / 23
Beleid opstellen voor hybride werken

Sinds de coronapandemie zijn steeds meer werkgevers gaan nadenken over beleid voor hybride werken. Veel werknemers willen graag deels thuis blijven werken en ook werkgevers hebben gezien dat thuiswerken prima kan werken. Volledig thuiswerken zit er vaak niet in, maar voor hoeveel dagen gaan werknemers dan terug naar kantoor? En hoe ga je dit organiseren? Het is verstandig om hiervoor beleid op te stellen.

Bericht lezen
23 / 02 / 23
Verzuim verlagen? Verhoog de medewerkersbetrokkenheid

Betrokken medewerkers zijn goud waard voor elke organisatie. Ze melden zich (bijna) nooit ziek, werken proactief en zijn van grote toegevoegde waarde voor het bedrijf. Kortom: betrokken medewerkers bepalen in grote mate het succes van een organisatie. Maar hoe zorg je er dan voor dat je collega’s betrokken zijn en blijven?

Bericht lezen
10 / 02 / 23
Neem afspraken over privétijd tijdens verzuim op in verzuimprotocol

Een werknemer die ziek is, hoeft tijdens zijn ziekmelding niet alleen maar thuis te blijven en op bed te liggen. Maar dat betekent niet dat ze alles maar kunnen doen en laten wat ze willen. Als werkgever bespreek je de bewegingsruimte van een ziekgemelde werknemer. In hoeverre mag je grenzen stellen aan de bewegingsruimte van een zieke werknemer?

Bericht lezen
Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.