Blog overzicht

Wanneer voer je een verzuimgesprek?


Richard van der Kamp


Werknemers kunnen zich om allerlei redenen ziek melden. Ze zijn niet verplicht om te vertellen wat ze mankeert, maar het staat ze vrij om dat wel te doen. Bij klachten als hoofdpijn, een griepje of een gebroken arm heeft het weinig zin om uitgebreid met de werknemer in gesprek te gaan, omdat waarschijnlijk duidelijk is hoe lang de afwezigheid ongeveer zal duren. Wanneer plan je als leidinggevende wél een verzuimgesprek in?

 

Is je werknemer ziek, dan komt de Wet verbetering poortwachter in beeld. Deze wet is erop gericht om zieke werknemers zo snel mogelijk terug te laten keren op de werkvloer. In de eerste week noteer je de ziekmelding in je verzuimadministratie. Duurt het verzuim langer dan een paar dagen, dan geef je de melding door aan de bedrijfsarts of arbodienst. In de zesde week van ziekte moet je een probleemanalyse en twee weken later het plan van aanpak opstellen. Voor die tijd moet de bedrijfsarts dus een verzuimgesprek hebben gevoerd met de zieke werknemer.

 

Verzuimgesprek bij langdurig ziekteverzuim

Vanzelfsprekend hoef je niet tot week zes te wachten voordat dat een verzuimgesprek kan plaatsvinden. Samen met de arbodienst maak je afspraken. Bijvoorbeeld dat de arbodienst een gesprek inplant met de werknemer bij ziekteverzuim dat langer aanhoudt dan twee weken. Het is belangrijk dat werknemers niet worden overvallen door een telefoontje van de arbodienst. Noteer de afspraken over verzuimgesprekken daarom in het personeelsreglement bij de regels over ziekmeldingen. Zo weten werknemers wat ze kunnen verwachten als ze ziek zijn.

 

Verzuimgesprek bij kortdurend ziekteverzuim

Maak met de arbodienst niet alleen afspraken over langdurig ziekteverzuim, maar ook over veelvuldig kortdurend ziekteverzuim. Het is belangrijk om te achterhalen wat de reden is, want frequent kortdurend ziekteverzuim gaat vaak vooraf aan langdurig ziekteverzuim. Meldt een werknemer zich bijvoorbeeld drie keer in zes weken ziek gedurende één of twee dagen, dan kan de bedrijfsarts tijdens een verzuimgesprek informeren of alles in orde is en advies uitbrengen.

 

Focus op werkplezier

Je kunt een verzuimgesprek over meerdere kortdurende ziekmeldingen overlaten aan de bedrijfsarts, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een verzuimgesprek in te plannen met de werknemer. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor kort ziekteverzuim, zoals een gebrek aan motivatie, te weinig waardering voor het werk of een slechte werk-privébalans.

Vraag niet naar de klachten, maar ga in gesprek over hoe de werknemer het werk ervaart. Is er voldoende uitdaging, zijn er voldoende mogelijkheden om het werk naar eigen inzicht in te richten en is het werk goed te combineren met het privéleven? Maak samen met de werknemer een lijst van energiegevers en energievreters. Slaat de balans door naar energievreters, probeer dan samen oplossingen te verzinnen om het evenwicht door te laten slaan naar de goede kant.

 

Help je werknemer

Je kunt een verzuimgesprek dus voeren omdat het wettelijk verplicht is of omdat je die afspraak hebt gemaakt met de arbodienst. Je kunt het gesprek aan je arbodienst overlaten of zelf in gesprek gaan met je werknemer. Wat je ook doet: voorop moet staan dat je de werknemer wilt helpen om op een verantwoorde wijze weer aan het werk te gaan. Als je daarbij kunt helpen door bijvoorbeeld de werkdruk tijdelijk te verlagen of de werknemer tijdelijk een paar dagen per week vanuit huis te laten werken, verhoogt dat de weerbaarheid van de werknemer. Daar plukt je werknemer de vruchten van én het verlaagt de kans op langdurend verzuim.

 

Over Visma Verzuim

Wij willen werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.


Andere blogs
12 / 09 / 24
Hoe begeleid je re-integratie na hersenletsel?

Gevolgen van hersenletsel zijn niet altijd zichtbaar. Werknemers met hersenletsel zijn meestal langdurig ziek geweest en als ze dan weer aan het werk gaan, kunnen ze onverwachte obstakels tegenkomen tijdens hun re-integratietraject. Ook verloopt het traject vaak moeizaam. De gevolgen van het letsel zijn vaak wel blijvend, maar niet te zien voor buitenstaanders. Er is dan een risico op een verkeerde beoordeling van wat de werknemer wel en niet kan. Ook onbegrip en gebrek aan sociale steun bemoeilijken de re-integratie. Waar moet je als leidinggevende rekening mee houden om de re-integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Bericht lezen
02 / 01 / 24
Voldoende rust na inspanning voorkomt verzuim

Het komt voor: een conflict op het werk. Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder leidinggevenden is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Dit kan een goed idee zijn.

Bericht lezen
17 / 11 / 23
Conflictverlof: afkoelen om langdurig verzuim te voorkomen

Het komt voor: een conflict op het werk. Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder leidinggevenden is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Dit kan een goed idee zijn.

Bericht lezen
Hoe kun je als leidinggevende verzuim goed managen?

Langdurig ziekteverzuim wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. De rol van de leidinggevende is bij het managen van verzuim van cruciaal belang. Wil je meer weten over de rol van de leidinggevende bij verzuimmanagement? Download ons whitepaper ‘Verzuimbegeleiding: wat moet je als leidinggevende weten?’