28 / 06 / 21

LDC en Visma Verzuim gaan partnership aan


Dene Mastwijk


Met ingang van juni 2021 zijn Visma Verzuim en LDC een partnerovereenkomst aangegaan. Visma Verzuim en LDC gaan samenwerken op het gebied van innovatieve online loopbaaninstrumenten gericht op preventie en functiegerelateerde verzuimoplossingen. Specifiek gericht op bedrijfsartsen en verzuimcoaches.

 

Over de samenwerking

Bart Hoogenraad, Strategie & Marketing directeur van Visma Verzuim, legt uit waarom we dit partnership aangaan: ”Na het uitbreiden van ons portfolio met Visma Verzuim Medisch gaan we ook ons Partnernetwerk verder uitbreiden, met partners die de verzuimprofessional ondersteunen in hun werk. LDC is zo’n partner. LDC biedt onder meer de bedrijfsarts online tooling waarmee op basis van het beroep van de werknemer gericht advies uitgebracht kan worden als het gaat om de taakbelasting. Het juist afstemmen van de taakbelasting aan de verzuimende werknemer helpt bij snelle en goede re-integratie van de werknemer.”

 

Maurice Vermunt, algemeen directeur van LDC: “Onze data en instrumenten helpen professionals bij de begeleiding van mensen in hun loopbaan. Of ze nu ze werken of dit willen gaan doen, dreigen uit te vallen of in verzuim zijn. Omdat we functie-taakprofielen van alle beroepen in Nederland hebben en deze koppelen aan de FML (Functionele mogelijkhedenlijst) en het IZP (Inzetbaarheidsprofiel), kunnen we ook de verzuimprofessional gericht ondersteunen. In mijn visie zijn loopbaan en (het voorkomen van) verzuim één wereld, maar systematisch zijn deze werelden vaak gescheiden. Wij brengen deze werelden bij elkaar. Als je werk doet wat past word je immers minder snel ziek”.

 

Over LDC

LDC ontwikkelt functie gerelateerde software gericht op arbeidsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid van mensen op de arbeidsmarkt. De software is modulair van opbouw en wordt beschikbaar gesteld via het eigen online platform ‘TrjcT’ of via ‘API-koppelingen’ in externe portalen. LDC beschikt hiertoe over unieke datasets, rondom alle functies in Nederland,met koppelingen naar o.a. opleidingen, cursussen, salarisdata en alle actuele vacatures in Nederland. Daarnaast beschikken zij over tests en vragenlijsten die een relatie leggen tussen individu en arbeidsmarkt.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim is de online applicatie voor het managen van verzuim in de organisatie. Met deze gebruiksvriendelijke verzuimsoftware kun je eenvoudig samenwerken met alle partijen die betrokken zijn, zoals de werknemer, arbodienst, bedrijfsarts, verzekeraar en het UWV. Visma is marktleider in Nederland. In Visma Verzuim wordt dagelijks het verzuim voor circa 3,5 miljoen werknemers in Nederland beheerd.

 


Meer informatie

Wil je meer weten over wat LDC en Visma Verzuim voor jouw organisatie kan betekenen? Stuur dan een e-mail naar info.vismaverzuim@visma.com. Meer informatie over LDC vind je op de website van LDC en bekijk hier meer informatie over de digitale assistent voor arbeidsdeskundigen AD assist.



Gerelateerd nieuws
06 / 03 / 23
Beleid opstellen voor hybride werken

Sinds de coronapandemie zijn steeds meer werkgevers gaan nadenken over beleid voor hybride werken. Veel werknemers willen graag deels thuis blijven werken en ook werkgevers hebben gezien dat thuiswerken prima kan werken. Volledig thuiswerken zit er vaak niet in, maar voor hoeveel dagen gaan werknemers dan terug naar kantoor? En hoe ga je dit organiseren? Het is verstandig om hiervoor beleid op te stellen.

Bericht lezen
23 / 02 / 23
Verzuim verlagen? Verhoog de medewerkersbetrokkenheid

Betrokken medewerkers zijn goud waard voor elke organisatie. Ze melden zich (bijna) nooit ziek, werken proactief en zijn van grote toegevoegde waarde voor het bedrijf. Kortom: betrokken medewerkers bepalen in grote mate het succes van een organisatie. Maar hoe zorg je er dan voor dat je collega’s betrokken zijn en blijven?

Bericht lezen
10 / 02 / 23
Neem afspraken over privétijd tijdens verzuim op in verzuimprotocol

Een werknemer die ziek is, hoeft tijdens zijn ziekmelding niet alleen maar thuis te blijven en op bed te liggen. Maar dat betekent niet dat ze alles maar kunnen doen en laten wat ze willen. Als werkgever bespreek je de bewegingsruimte van een ziekgemelde werknemer. In hoeverre mag je grenzen stellen aan de bewegingsruimte van een zieke werknemer?

Bericht lezen