27 / 05 / 20

VerzuimSignaal bundelt met ingang van 1 juli 2020 de krachten met Dotweb


Dene Mastwijk


Met deze krachtenbundeling zet VerzuimSignaal een toekomstbestendige koers in waarmee zij haar klanten nog beter kan ondersteunen bij het beheersen van verzuim en het duurzaam inzetbaar houden van werknemers. Daarnaast willen zij haar klanten verzekeren van continuïteit naar de toekomst. Hier lees je alles over de achtergrond van deze beweging. 

 

Onderdeel van Visma

VerzuimSignaal is, net als Dotweb onderdeel van Visma en ontwikkelt ook verzuimmanagement software voor (interne en externe) arbodiensten, middelgrote tot grote werkgevers, verzekeraars en volmachten. Beide organisaties hebben de gedeelde visie dat je de beste resultaten bereikt door de werknemer en leidinggevende centraal te stellen en ontwikkelen daarvoor vergelijkbare software. 

 

Om hier nog betere resultaten te bewerkstelligen gaan zij hun portalen en apps voor werknemers en managers samenvoegen. Hierdoor krijgen de klanten sneller meer functionaliteit voor het begeleiden van verzuim en voor het ondersteunen van leidinggevenden bij duurzaam inzetbaar houden van werknemers.

 

Danny Sanders, directeur VerzuimSignaal, ‘’Wij zijn trots dat we de krachten van deze twee mooie bedrijven kunnen bundelen. Hiermee kunnen we onze dienstverlening naar een nog hoger niveau tillen’’

 

Het veilig uitwisselen van gegevens en het snel kunnen realiseren van nieuwe koppelingen wordt ook steeds belangrijker. Daarom is het opzetten van één gezamenlijk connectivity-platform één van de eerste dingen die aangepakt gaat worden. 

 

Daarnaast blijven de klanten natuurlijk profiteren van Visma’s geavanceerde, tot de Europese top behorende, privacy en security programma. Dit zorgt voor security en privacy-niveaus die klanten van VerzuimSignaal mogen verwachten. 

 

Ontwikkelingen van producten

Dotweb en VerzuimSignaal blijven als aparte producten bestaan en worden verder doorontwikkeld. Wel wordt er gestart met de ontwikkeling van een nieuwe “verzuim engine” waarin de beste aspecten van VerzuimSignaal en Dotweb worden gecombineerd. Deze nieuwe engine wordt uiteindelijk de kern voor de beide producten. Dit betekent dat klanten straks van de sterke punten van beide producten profiteren zonder dat zij hoeven over te stappen.

 

Marcel Kok, directeur Dotweb, ‘’Wij hebben elkaar de afgelopen periode goed leren kennen. Ik ben er van overtuigd dat dit onze klanten veel gaat opleveren’’

 

Gezamenlijk verwerken VerzuimSignaal en Dotweb straks de verzuimgegevens van meer dan 3,5 miljoen Nederlandse werknemers voor meer dan 1.250 directe en vele tienduizenden indirecte klanten. Dat geeft zekerheid en stabiliteit.

 


Vragen?

Mocht je vragen hebben over dit nieuwsbericht, neem gerust contact met ons via info.verzuimsignaal@visma.com.

 

 



Gerelateerd nieuws
06 / 03 / 23
Beleid opstellen voor hybride werken

Sinds de coronapandemie zijn steeds meer werkgevers gaan nadenken over beleid voor hybride werken. Veel werknemers willen graag deels thuis blijven werken en ook werkgevers hebben gezien dat thuiswerken prima kan werken. Volledig thuiswerken zit er vaak niet in, maar voor hoeveel dagen gaan werknemers dan terug naar kantoor? En hoe ga je dit organiseren? Het is verstandig om hiervoor beleid op te stellen.

Bericht lezen
23 / 02 / 23
Verzuim verlagen? Verhoog de medewerkersbetrokkenheid

Betrokken medewerkers zijn goud waard voor elke organisatie. Ze melden zich (bijna) nooit ziek, werken proactief en zijn van grote toegevoegde waarde voor het bedrijf. Kortom: betrokken medewerkers bepalen in grote mate het succes van een organisatie. Maar hoe zorg je er dan voor dat je collega’s betrokken zijn en blijven?

Bericht lezen
10 / 02 / 23
Neem afspraken over privétijd tijdens verzuim op in verzuimprotocol

Een werknemer die ziek is, hoeft tijdens zijn ziekmelding niet alleen maar thuis te blijven en op bed te liggen. Maar dat betekent niet dat ze alles maar kunnen doen en laten wat ze willen. Als werkgever bespreek je de bewegingsruimte van een ziekgemelde werknemer. In hoeverre mag je grenzen stellen aan de bewegingsruimte van een zieke werknemer?

Bericht lezen