Blog overzicht

Bore-out: je letterlijk ‘ziek’ vervelen


Dene Mastwijk


‘Druk!’  is een veelgehoord antwoord op de vraag hoe het gaat op het werk. Maar in deze Corona crisis is er misschien minder werk te verdelen. En dat werk wordt in de huidige situatie in veel gevallen ook nog eens uitgevoerd in een andere omgeving, zonder collega’s om je heen. Voordat je het weet slaat de verveling toe en het gevaar van een bore-out ligt dan op de loer. Dat gevaar is groter dan je in eerste instantie misschien denkt, want van pure verveling kan je goed ziek worden.

 

Bore-out speelt vaak in kantooromgeving

Een bore-out is vaak het gevolg van een aanhoudende verveling op het werk. Die verveling kan ontstaan door lage eisen, terwijl een werknemer veel meer potentie in zich heeft. Ook weinig steun van de leidinggevende kan bijdragen aan een bore-out, net als veel te veel tijd om taken af te ronden. Werknemers met een bore-out voelen zich vaak niet nuttig. Zij zien niet in hoe hun bijdrage het verschil maakt in de organisatie. Dit speelt vaak in de kantooromgeving, waar het effect van een afgeronde taak vaak niet direct zichtbaar is. Dat is bijvoorbeeld anders dan bij een bouwvakker of een dokter.

 

Strategieën om druk te lijken

Je zult bore-outklachten als leidinggevende niet altijd direct opmerken. Werknemers ontwikkelen soms strategieën om toch druk te lijken. Denk aan ’s avonds de werkmail nog even opstarten om dat ene mailtje te versturen. Of een externe afspraak net na de lunch inplannen, zodat het geen zin heeft om daarna nog terug te komen naar kantoor. Deadlines een paar weken naar achteren schuiven en dan het werk eerder opleveren in het kader van efficiëntie is ook een voorbeeld van zo’n strategie. Daartegenover staan de werknemers die niet verhullen dat ze zich vervelen en openlijk hun social media-profielen bekijken of webwinkelen onder werktijd.

 

Weet wat je werknemers nodig hebben

Een werknemer met bore-outklachten kan te maken krijgen met faalangst en collega’s gaan ontwijken. De klachten kunnen zich ontwikkelen tot een depressie of gaan lijken op de symptomen die horen bij een burn-out. De kans is groot dat je werknemer zich op den duur ziek gaat melden en spreekt over vage en moeilijk te duiden klachten.

 

Als leidinggevende is het belangrijk om goed te weten wat je werknemers nodig hebben. Hebben ze veel ondersteuning nodig, of is het belangrijk om ze juist zelfstandig te laten werken?  Bepaal samen met de werknemer doelen om naartoe te werken.  Voor een goede motivatie is het essentieel dat je als werknemer het gevoel hebt dat je, met het werk dat je doet, een belangrijke bijdrage levert aan het resultaat.

 

Coronacrisis vormt extra risico

Een bore-out ontstaat niet van de één op de andere dag. Maar verveelde een werknemer zich al voor de Corona crisis, dan is er nu wel een extra risico. Bij thuiswerken is er minder afwisseling dan op kantoor en daardoor kan een werknemer onderprikkeld raken. Bovendien is het moeilijker om te ‘controleren’ wat een werknemer de hele dag uitvoert en of hij voldoende te doen heeft.

 

Las daarom contactmomenten in. Neem de tijd om uitgebreid te beeldbellen met werknemers en vraag ze hoe het écht gaat. Is er weinig werk om te verdelen, verwacht dan niet dat je werknemers van 8.30 uur tot 17.00 uur achter hun laptop zitten te wachten tot er werk binnenkomt. Maak daar duidelijke afspraken over, zodat ze weten wat je verwacht. Zo geef je hen de mogelijkheid om hun tijd anders te besteden en is kans kleiner dat de verveling toeslaat.

 

Download whitepaper

Ook van verveling kun je negatieve stress ervaren. Wil je weten hoe je stress kunt voorkomen? Download de whitepaper ‘Krijg geen stress van werkdruk’.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.


Andere blogs
12 / 09 / 24
Hoe begeleid je re-integratie na hersenletsel?

Gevolgen van hersenletsel zijn niet altijd zichtbaar. Werknemers met hersenletsel zijn meestal langdurig ziek geweest en als ze dan weer aan het werk gaan, kunnen ze onverwachte obstakels tegenkomen tijdens hun re-integratietraject. Ook verloopt het traject vaak moeizaam. De gevolgen van het letsel zijn vaak wel blijvend, maar niet te zien voor buitenstaanders. Er is dan een risico op een verkeerde beoordeling van wat de werknemer wel en niet kan. Ook onbegrip en gebrek aan sociale steun bemoeilijken de re-integratie. Waar moet je als leidinggevende rekening mee houden om de re-integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Bericht lezen
02 / 01 / 24
Voldoende rust na inspanning voorkomt verzuim

Het komt voor: een conflict op het werk. Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder leidinggevenden is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Dit kan een goed idee zijn.

Bericht lezen
17 / 11 / 23
Conflictverlof: afkoelen om langdurig verzuim te voorkomen

Het komt voor: een conflict op het werk. Een kwart van de werknemers ervaart conflicten op het werk. Onder leidinggevenden is dat zelfs een derde. De productiviteit en de sfeer kunnen eronder lijden. Een groep experts stelt als nieuwe optie arbeidsconflictenverlof voor. Dit kan een goed idee zijn.

Bericht lezen
Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn. Meer informatie over onze verzuimapplicatie vind je op onze website.